НОВИНИ

Исторически пробив: България с вечно право да блокира Скопие за ЕС

Брюксел ще гарантира спазването на договора за приятелство на РС Македония и България в замяна на покана за членство в ЕС. Това гарантира “Пътна карта”. Този исторически пробив може да се осъществи до десет дни.

Компромисът, който ще трябва да се случи в близката седмица, за да може Северна Македония да получи покана за ЕС, е следният: Гарантира се правото на България да спре Северна Македония за ЕС във всеки един момент, а в замяна Скопие ще получи покана до 10 дни.

Идеята на влиятелни европейски политици е по този начин да се гарантира на България, че няма да бъде измамена отново, а Скопие да не загуби завинаги шанс за пълноправно членство.

Тъй като повечето наши искания като изхвърляне на езика на омраза от учебниците не са нещо, което се случва веднага, затова на България се дава право на вето във всеки един момент, ако Скопие хитрува във времето. В замяна ние се съгласяваме да бъдат поканени.

Това би могло да се случи, като всички спорни въпроси бъдат вписани в “Пътна карта” за членството на Република Северна Македония (РСМ), която да се одобрява от Съвета на ЕС. И така при неспазване на договореностите или неизпълнение на някой от поетите от РСМ ангажименти София винаги може да наложи вето, пише „24 часа“.

Новоназначеният главен преговарящ с България Владо Бучковски заяви вчера, че в Скопие са наясно, че трябва да има “Пътна карта” за членството им в ЕС.

Усилията на Скопие чрез специално наета лобистка компания да вкара България в обяснителен режим чрез фалшиви твърдения, че се пречи на македонците да се самоопределят, явно не са дали резултат и властите в РСМ вече търсят друг изход от ситуацията.