НОВИНИ

Бойко Борисов: Най-добрата мярка е на 21 декември да се отвори всичко поетапно ВИДЕО

Най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември да се отвори всичко поетапно. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в  производствената база на веригата за бързо хранене „Аладин фуудс“ в село Цалапица, Пловдивско.

Заедно с премиера в предприятието дойде и социалната министърка Деница Сачева.

Борисов поздрави работниците в цеха, всички от които носят маски. Попита ги дали им плащат заплати.

Шефът на фирмата Аладин Харфан пък благодари за мерките в помощ на бизнеса и каза, че само заради тях е запазил работните места.

Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на 0 заплатите. Колко време ще се издържи така, и то за всеки бизнес? Много е популистко, много е хубаво, но не е възможно, допълни премиерът.

Той обеща, че ако разпространението на COVID-19 у нас продължи да се забавя, на 14 декември ще отворят врати детските градини и яслите.

По думите му правителството е изхарчило над 1,1 млрд. лв., за да подпомогне бизнеса, който е засегнат от пандемията. Той беше категоричен, че не може държавата да поеме 80% от възнагражденията на служителите в заведенията, които затвориха.

Всеки ден имаме по 2-3000 оздравели, хората трябва да се връщат в производството, защото няма икономическа логика, без да събира данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща. Тя няма свои приходи. Накрая решението – или заеми, или фалит. Ние не искаме да задлъжнеят следващите поколения, затова всичко отваря. Броят на оздравелите вече е много, ваксините идват“, коментира министър-председателят.

Борисов допълни, че икономическите мерки „60/40“ и „80/20“ ще продължат да действат.

„Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващите година-две“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *