НОВИНИ

Доц. Кунчев се ядоса: Ако така продължава, и тези магазини ще затворим!

По данните до момента първи са Пфайзер, чиято ваксина се съхранява на -70 градуса, после са Модерна, която се съхранява на -20. Това заяви главния държавен инспектор доц.

Ангел Кунчев в телевизионно интервю. „Ние няма как от сега да предположим коя ваксина ще дойде и в какви количества, нито кога ще бъдат готови другите ваксини и дали ще бъдат одобрени.

Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни.“, обясни той. По думите му ако дойде по-голямо количество, паралелно ще се обхващат за ваксинация хората от различните групи, а не са се изчаква. Всичко зависи от количествата. В различни колективи и сега имаме различни информации кой иска да се ваксинира.

В Сливен всички искат да се ваксинират. Първият ваксиниран българин, ще е когато одобрят ваксината. Тези предварителни прогнози, че на 27 ще получим ваксината, не са правилни. Предстои да закупим фризери за всяка една РЗИ в страната. Не мога да кажа точната цена, но между 20-30 хил. лв струва 1 такъв фризер.

Разполагаме с 2 големи, но толкова големи, че могат да обхванат цялото количество. Ваксината може да стои 5 дни в обикновен хладилник, но не е възможно да се разкарват из страната. Що се отнася до колективния имунитет, доц. Кунчев посочи, че ако искаме да се освободим от този проблем и да пътуваме спокойно, трябва да постигнем тези проценти. „Ако се правим на умни ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, уточни той.

Относно времето за одобрение на ваксините, той заяви, че ако караме по нормалния път и тя дойде след 5-6-7 години, вероятно няма да има нужда от нея. Бързата писта се прави, е за да я имаме, когато ни е нужна. Никой не прескача фазите 1 2 и 3 . Съкратиха се сроковете за документи, но никой не прави компромис. Минимум 30 000 души по света от различен етнос на различна възраст са преминали в изпитанията. Към момента ние нямаме нито кратка характеристика на продукта.

Знаем, че някои са за по-възрастни хора. Но докато не го видя като документ, никога няма да ви кажа мнение по въпроса. Има много мнения, че ако човек се разболее след ваксината, тя е виновна. Вие се имунизирате в инкубационния период, а след това се разболеете, ще обвините за всичко ваксината. Някой фирми направиха толкова бързо ваксината, защото преди това правиха технологията за тежкия респираторен синдром и за ебола, Това беше при Пфайзер и при Модерна, уточни той

Разбира се, че ще се ваксинирам. Всеки има право на лично решение. Много хора казват, че е страшно, опасно, но много по-страшно е сблъскването с вируса. Дори да не ни предпази, а да го караме като една лека настинка, а няма да са тези тежки последици като смъртност, е напълно достатъчно.

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. Рискът е да се появи щам, в който не само, че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случай, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц. Кунчев.

Тъмно са оцветени само Габрово и Кюстендил, но и при тях се наблюдава спад. Далеч сме от тези големи стойности, който са в другите страни. За пръв път се наблюдава един спад тази седмица. Ако спрем да пазаруваме в едни магазини за играчки, ще продължи този спад, изтъкна доц. Кунчев.

Не мога да разбера, защо да има там представител на РЗИ. Бога ми, трябва ли един човек, който да ти стои на главата и да ти казва да спазваш дистанция. Ако нещата продължат в този вид, ние ще разширим мерките и за тях. Ако така върви и те се разпространяват като огнища, и те ще бъдат затворени. Тук е отговорността на собствениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *