СВОБОДНО ВРЕМЕ

7 велики загадки на нашето време, които учените разгадаха (Снимки)

Ако сте сред хората, които се интересуват от загадките на историята и с удоволствие следят случващото се в света на науката, то ще ви бъде любопитно да прочетете за 7-те велики загадки на нашето време , които учените (почти) разгадаха:

Сигнали от космоса, древни статуи, мистериозни йероглифи и куп други обекти карат човешкото въображение да се развихри. Преди учените да дадат логично обяснение на някоя мистерия , останалите сме способни да измислим всевъзможни теории за произхода на необичайни явления, датиращи назад във времето.

Има обаче няколко големи мистерии , чийто произход вече е ясен. Това обаче не отнема съвсем от чара им.

Ето 7 велики загадки на нашето време, които са малко или много разгадани:

Сети Втори

Изображения на съвременни транспортни средства в гробницата на Сети I

Мистерия: Йероглифите, открити в гробницата на фараона Сети I в древногръцкия град Абидос приличат на нарисуван хеликоптер, космически кораб и подводница. Откритието създава противоречия между учените, някои от които смятат, че йероглифите изобразяват древни превозни средства.

Отговор: Наскоро един историк открива, че елементите всъщност са имената на Сети I и неговият син Рамзес II, написани едно върху друго. Само че името на Рамзес II е издълбано върху това на покойния му баща.

Гигантските статуи на Великденския остров

Великаните от Великденския остров

Загадка: Почти 300 години историци и археолози се опитват да разберат как островитяни без необходимите приспособления са успели да издълбаят каквото и да е върху огромни камъни, тежащи близо 82 тона. И това не е всичко – статуите трябвало да бъдат преместени на няколко мили и да бъдат поставени вертикално.

Отговор: Гигантските камъни не са били построени от някаква магическа сила – камъните наистина са издълбани и преместени от една част на острова до друга. Видео на National Geographic показва, че не е толкова трудно 90-тонна статуя да бъде преместена на разстояние с помощта на простички средства и група хора.

Космическият сигнал „Уау“

космически сигнали

Загадка: През 1997 г. бил получен странен сигнал от Космоса. Той бил толкова неочакван, че учените го нарекли „уау“. По онова време те се опитали да го разшифроват и намерят от коя галактика идва, но без успех. Затова и мнозина сметнали, че сигналът е изпратен от извънземни.

Отговор: Изследване от 2017 сочи, че източникът на сигнала е всъщност естествено явление. То е предизвикано от водород от повърхността на две комети – 266P/Christensen и 336P/Gibbs, които пресичали съзвездието Стрелец на 15 август 1977 г. и 27 юли 2017 г.

Как изглежда Банкси?

Банкси графити

Загадка: Банкси е псевдонимът на английски уличен артист, политически активист и режисьор. Никой обаче не знае кой е човекът зад името, който е невъзможно да бъде открит.

Отговор: Учен от Лондонски университет „Куийн Мери“ е използвал технология, с която стеснил кръга на заподозрените. Той открива, че истинското име на Банкси е Робин Гънингам – теорията звучи правдоподобно, предвид колко потаен е Робин. Той самият обаче не признава това за вярно, затова сигурно няма да разберем докрай каква е истината.

Какво се е случило с маите?

пирамида маи

Загадка: Древната цивилизация се е занимавала с писане, рисуване, архитектура, математика и астрономия. Процъфтяващата нация обаче е изоставила градовете си и дълго време не се знаеше защо.

Отговор: Благодарение на проучване, публикувано в уеб сайта на Американската националната научна академия, учените откриват, че маите са рязали и горили все повече дървета, за да освободят стопанска площ, както и за направата на материали. Заради обезлесяването и сушата обаче маите трябвало да напуснат териториите си, за да избегнат глада.

Инцидентът с НЛО в Розуел

летяща чиния

Загадка: През 1947 г. в Розуел кацнал обект, оприличен на НЛО. От правителството не дали обяснение, а събитието предизвикало редица дебати и слухове.

Отговор: На тази снимка се вижда парче радар. По онова време Студената война вече била започнала, а американските военни сили работели върху проект, включващ въздушен балон, който трябвало да засича звуковите вълни, произвеждани при тествания на атомни бомби от Съветския съюз. Една от тези машини – въпросното „НЛО“, се приземила с експлозия, а тъй като проектът бил таен, темата била избягвана от властите.

Кръгове върху полета

житни кръгове

Загадка: Те са още една загадка, която хората свързват с извънземни, защото е малко вероятно да бъдат дело на хора.

Отговор: Изяснено е, че дори най-сложните геометрични фигури могат да бъдат направени с помощта на въжета, стълби и дървени дъски. Изданието “Telegraph” дори публикува инструкции за това как да направим подобно нещо.

Какво се случва с Анастасия Романова?

Анастасия Романова

Загадка: Според някои теории (включително сюжета на анимацията „Анастасия“) едно от децата на Николай II Романов успява да избяга и оцелее, за разлика от екзекутираното имперско семейство.

Отговор: Съдебна експертиза сочи, че съдбата на убитото имперско семейство е застигнала и Анастасия. Има обаче слух, че лекар се е грижил за момичето, макар и да липсват солидни доказателства. Най-вероятно никога няма да разберем какво точно се случва с княгинята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *