ЗДРАВЕ

7 важни неща, които ръцете ви казват за вашето здраве

Да имаш пръсти или дори цяла ръка, която се чувства вцепенена, е нещо, което всеки десети човек в света е преживял. Това бодливо усещане може да е временно, резултат от обикновена умора или признак на по-сериозен проблем със здравето на човек.

Ние събрахме важна информация, която ще ви помогне да разберете какво тялото ви се опитва да ви каже, когато получите това изтръпване.

Умора и стрес

Как се проявява: Когато повдигаме тежки предмети и поставяме китките си в неудобни пози, ние притискаме нервите, разположени близо до повърхността на кожата. Това води до усещане за изтръпване на повърхността на всичките ни пръсти.

Какво да правите: Не забравяйте да спите достатъчно и да си почивате; насладете се на масаж.

Липса на витамини

Как се проявява: Липсата на някои витамини (като витамини Е, В1, В6 и В12) често може да предизвика изтръпване в пръстите на лявата ръка или левия крак.

Какво да направите: Работете за възстановяване на баланса на витамините в тялото си. Струва си да се консултирате със специалист, за да определите точната доза, от която се нуждаете, тъй като излишъкът от някои витамини също има отрицателни странични ефекти.

Увреждане на гръбначния стълб

Как се проявява: Различни проблеми с гръбначния стълб се изявяват чрез малкия пръст на лявата ръка. Това е резултат от прекалено голям натиск върху нервите и вреда върху тях.

Какво да направите: Изпъвайте гърба си възможно най-често; опитайте се да правите йога, гимнастика или плуване. Избягвайте да прекарвате дълги периоди в седнало положение.

Синдром на карпалния тунел

Как се проявява: Синдромът на карпалния тунел често се изразява през палеца, показалеца и средния пръст. Поради определени действия, които се повтарят отново и отново като част от работата или начина на живот на човек, сухожилията могат да се подуят, причинявайки изтръпване на ръката.

Какво да правите: Обикновената гимнастика и разтягането на ставите може да помогне за предотвратяване появата на синдром на карпалния тунел.

Проблеми с кръвообращението

Как се проявява: Изтръпване на върховете на пръстите на дясната ръка може да възникне поради натиск върху повърхностните нерви или травма на ръката или раменната става. Изтръпването в дясната ръка може да бъде причинено и от някои сърдечно-съдови заболявания, които оказват влияние върху общия приток на кръв към крайниците.

Какво да правите: Разхождайте се с умерено темпо или правете гимнастика, за да подобрите здравето на кръвоносните съдове в крайниците си. По-сериозните проблеми с кръвообращението изискват намесата на медицински специалисти.

Болест на Буергер

Как се проявява: Това заболяване засяга най-вече пушачите. Потокът на кръв се нарушава от постоянния прием на никотин, което от своя страна води до липса на минерали в организма. Това причинява изтръпване първо в пръстите, след това в цялата ръка.

Какво да направите: Няма начин да се излекува напълно това заболяване. Но отказването от вредни навици е очевидна първа стъпка.

Диабет

Как се проявява: Един от първите признаци на диабет е усещане за изтръпване, което преминава нагоре от краката до частите на ръцете. Това се случва поради намаляване на притока на кръв към определени области и поради увреждане на нервните окончания и влакната.

Какво да правите: Диабетът тип 1 се лекува с помощта на инжекции с инсулин. Диабетът тип 2 е най-често свързан с лоша диета, така че преди всичко трябва да се извърши кръвен тест и консултация с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *