СВОБОДНО ВРЕМЕ

Да живееш на инат: 102-годишна баба победи на два пъти Ковид-19

Анджелина Фрийдман е сървайвър в пълния смисъл на думата. Когато е бебе, оцелява в разгара на пандемията от испанския грип. През живота си е преборила рак, вътрешен кръвоизлив и сепсис. През април тази година прекарва инфекция от коронавирус, но успява да се излекува. Сега 102-годишната нюйоркчанка го направи пак. “Тя преживя втора ковид инфекция, но тестът й вече е отрицателен”, разказва дъщеря й Джоан Мерола пред CNN, цитирана от trud.bg.

Първата диагноза на Фрийдман поставят през март, след като престоява една седмица в болница за медицинска процедура. Когато се връща в дома за стари хора, където живее, тестът й за Ковид се оказва положителен и тя е изолирана в стаята си. Няколко седмици е отпаднала и с треска, но на 20 април тестът й вече е отрицателен.

В края на октомври от дома се обаждат на дъщеря й, за да й кажат, че Анджелина отново е ковид-положителна. “Тя имаше симптоми – температура, суха кашлица – разказва дъщерята. – Мислеха, че може да е грип.” Много от обитателите на дома и част от персонала обаче се разболяват и по-възрастните са затворени в изолатор. На 17 ноември г-жа Мерола получава известие, че тестът на майка й е отрицателен.

Второ изследване потвърждава резултата и Фрийдман е извадена от изолатора и преместена в стаята си.
Макар почти да не чува и зрението й да е влошено, тя има силна жажда за живот. Много добра плетачка е и прави различни подаръци за гостите. Миналата година в дома за стари хора тържествено отбелязват 101-вия й рожден ден и я обявяват за Кралица на бала. А всъщност целият й живот е истинско оцеляване…

Анджелина се ражда през 1918 г. на кораб, който превозва емигранти от Италия за Америка. Това е в разгара на пандемията от испанския грип, обхванал света. Невероятно е как бебето не е пипнало заразата. Майката обаче умира при раждането. Двете по-големи сестри се грижат за новороденото, докато се съберат с баща си в Ню Йорк, където остават да живеят.

След години Анджелина и съпругът й едновременно боледуват от рак, но той не успява да пребори болестта, за разлика от нея.

“Тя не е най-старата, преживяла Ковид – казва дъщеря й. – Но със сигурност е най-старата, която го е победила два пъти.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *