СВОБОДНО ВРЕМЕ

9 неща, които в никакъв случай не бива да съхранявате в банята си

Прекарваме около 30 минути в банята всеки ден. Но това, че използваме много предмети за лична хигиена, за да сме сигурни, че изглеждаме и се чувстваме най-добре, не означава, че тези неща трябва да се съхраняват в банята. Всъщност много от тях не принадлежат там, а някои дори могат да повлияят на здравето и външния ни вид, ако се държат във влажна и гореща среда.

Ние се изкушаваме да премахнем куп неща от нашите бани, след като направим това проучване, и ето 9 елемента, които могат да донесат повече вреда, отколкото полза, ако ги държите близо до ваната си. И не забравяйте да разгледате бонусната функция в края на статията.

1. Сапун близо до душа

Съхранението на сапуна близо до директния поток на вашия душ може да съкрати срока му на годност. Водата ще счупи сапуна ви и остатъците ще се натрупат във вашата баня. Най-добрият начин да съхранявате сапуна си е да го държите върху сапунерка с дупки, които му позволяват да изсъхне, извън душа.

2.Четки за грим

Важно е да почиствате четките си редовно и да ги изсушавате правилно след това, за да избегнете бактериален растеж. Но след като приключите с измиването на четките си, по-добре  ги съхранявайте на сухо място, изправени с четка нагоре в чаша. Топлият и влажен въздух в банята насърчава плесени и бактерии да се разпространяват по тях. И точно като вашата четка за зъби, те ще поемат микроби, които по-късно ще нанесете направо върху кожата си.

3. Парфюм

Съхранението на вашите аромати в баня може да унищожи молекулярната му структура и да доведе до неговото изветряване . За да запазите любимия си парфюм свеж по-дълго, потърсете шкаф извън банята, в който да го съхранявате.

4. Кърпи

Поддържането на използваните, влажни кърпи в банята може да бъде рецепта за развъждане на микроби. Топлината и влажността превръщат баните в идеалното място за размножаване на бактерии , а хавлиите ще поемат микроби, които по-късно ще прехвърлим върху кожата си. В идеалния случай трябва да измиете кърпите си след 3  употреби и да ги оставите да изсъхнат напълно, преди да бъдат използвани отново.

5. Бръсначи

Парата от душа и натрупване на влага могат да накарат самобръсначките ви да ръждясат, което от своя страна може да увреди кожата ви. Дори ако ги почистите и изсушите правилно, след като ги използвате, съхраняването им във влажна среда на банята ще скъси продължителността на живота на вашата самобръсначка.

6. Кремове за лице

Когато кремът за кожата ви не е плътно затворен или запечатан, влажният въздух в банята може да насърчи виреенето на бактериите, причиняващи акне, да растат. И всеки път, когато вземете горещ душ, топлината може да доведе до отделяне на съставките . Перфектното място за съхранение на вашите продукти за грижа за кожата е сухо чекмедже извън банята или хладилника .

7. Бижута

Банята не е точното място за съхранение на бижутата ви, дори ако просто ги свалите, преди да влезете под душа. Влажната среда ще накара бижутата да се окисляват по-бързо, което ще доведе до загуба на блясък и потъмняване. Освен ако не е чисто злато, любимите ви парчета, съставени от различни метали, ще реагират по-бързо при влага.

8. Вашият телефон

Не е най-добрата идея да използвате телефона си, докато сте в тоалетната , а взимането на телефона в банята също не е безопасно. Превъртането на вашата емисия, докато се накисвате във ваната, може да бъде  опасно и ако имате нужда от мелодиите си, докато се къпете, струва си да инвестирате във  водоустойчив високоговорител.

9. Вашият халат

Подобно на кърпите за баня, влажните халати могат да приютят микроби и бактерии, а влажността може да им даде неприятна миризма. Ако обличате влажен халат веднага след душ, можете да смятате душа си за почти безсмислен. Вместо да държите халата си на кука в банята си, окачете го на място, където може да изсъхне на въздух .

Бонус: четки за зъби

Когато пуснете водата в тоалетната с капака отворен, микробите могат да се разпространят до 15см и бактериите най-вероятно ще се пръскат по цялата ви четка за зъби. Зъболекарите препоръчват да държите четката за зъби възможно  най-далеч от тоалетната, на място, където тя може да изсъхне напълно.

Колко от тези предмети държите в банята си? Какво бихте добавили към този списък?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *