НОВИНИ

Здравният министър апелира: Да устоим само 10 дни, за да победим!

В момента у нас няма черна област със заболеваемост над 1000 души на 100 000, но въпреки това е много рано е да се правят изводи за успех. В следващите 10 дни трябва да постигнем заедно успеха, който искаме да дойде с наложените мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг относно разпространението на COVID-19 у нас.

Участие в него взеха също директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов и болнични директори.

Към настоящия момент данните не ни водят към решение за отваряне на детските градини и яслите, допълни проф. Ангелов.

Според него ходът на заразата протича много непредвидимо. Нека не се отказваме по средата на пътя, нека прекараме оставащите 10 дни от наложените мерки в партньорство и да проявим разбиране към тяхната необходимост, да загърбим политическите страсти, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Само 10 дни!“, апелира здравният министър.

Натискът е огромен, хората са разделени – някои не ни вярват, други ни обичат. Едни ни критикуват, други казват, че сме либерални, трети не вярват в съществуването на коронавируса. Вероятно всеки от тях е прав. Ние трябва да намерим този баланс, който е много крехък! Виждате какво става в цяла Европа. Този вирус опровергава всяко едно твърдение, коментира министърът.

Цифрите от изминалото денонощие са надеждата, която ни трябва в тази битка, каза проф. Ангелов. 7445 са положителните проби сред медицинския персонал, 228 са в болница, 27 са в интензивни структури.

52% от леглата за пациенти с неусложнено състояние са заети, 42% са заетите легла за интензивни грижи.

В Шумен 85% от леглата са заети, висока е заетостта им и в Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград.

Според данните, изнесени от проф. Кантарджиев, епидемичната ситуация в Европа е доста сложна. 554 на 100 000 са заразени и сме на 9-о място в ЕС за последните 14 дни. По този показател сме на трето място на Балканския полуостров.

По смъртност, за съжаление, сме на второ място в ЕС.

През последните 10 дни има крехка тенденция за намаляване общия брой на случ