СВОБОДНО ВРЕМЕ

Факт: Вече се чака ред и за оня свят

Да погребеш свой близък в Пазарджик от днес за утре вече е голяма рядкост и лукс, сочи проверка на „Марица”.

През последните 3-4 седмици броят на починалите в областният център е скочил драстично и безпрецедентно.

Погребални агенти споделиха пред наш репортер, че не си  спомнят такъв пик, откакто се занимават с тази работа.

„Стана така, че погребенията започват от 11 часа и свършват в 16,30, почти по тъмно. 7-8 на ден са минимум.”, разкриха пред наш репортер от местна траурна агенция.

И понеже Пазарджик няма капацитет да погребва по 15 покойници дневно, вече се търсят и връзки в тази посока.

„Хората искат да изпратят близките си починали на следващия ден, какъвто до скоро си беше стандарта, но няма такава възможност и телата се държат в държавната морга или тези на частните агенции и си чакат реда. Точно, както живите чакат на опашка пред банката или магазина.”, коментираха агенти.

Те направиха и паралел със ситуацията до преди есента.

„По официални данни трите агенции, които се занимаваме с погребални услуги имахме общо до 7-9 погребения на ден. Средно може би 6, обаче. Сега цифрата минава дубъла, като тенденцията започна с пикът на Ковид пандемията през октомври-ноември. Този месец обаче се чупят всякакви антирекорди в тази посока. 15 починали на ден не е било”, сподели собственик на траурна агенция.

Той допълни, че така наречените Ковид погребения са по 2-3 на ден. Но много хора умирали и заради Ковид, което е основна причина за високия ръст починали.

„Не съм медицинско лице и нямам експертизата да бъда компетентен, но всеки ден слушам изповедите на близките и роднините на покойниците. А те се обобщават в следното – с тази епидемия болниците занемариха лечението на хронично болните. Става дума за хора с онкологични, сърдечни, диабетични и хипертонични заболявания. Тяхното лечение или не се провежда въобще, тъй като ги е страх да отида в здравно заведение за да не се заразят, или пък е непостоянно и непълноценно и точно те гаснат най-бързо в момента. Такива впечатления получавам от хората, които идват при нас да организираме погребенията на починалите.”

Не без доза черен хумор траурни агенти споделиха, че, ако тази тенденция не се обърне, много скоро терените, закупени от общинските власти за разширяване на Гробищния парк ще се напълнят и спешно ще трябва да се отчуждават нови земи. Уви….

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *