СВОБОДНО ВРЕМЕ

Шефът на „Пирогов“ баща на четири деца (СНИМКИ)

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов e сред героите в борбата с коронавируса и досущ като всички лекари, работещи на първа линия, е оставил семейството си на заден план.

Професорът е баща на общо 4 деца. Никак не обича да говори за личния си живот, но от няколко години насам негова половинка в живота е Нина Чилова, която бе и министър на културата в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Откакто е извън политиката, Чилова се е отдала на преподавателската дейност и чете лекции на студентите в УНСС по данъчно и финансово право. Лекторската дейност съчетава и със задълженията си на прокурист в застрахователно дружество. С проф. Балтов рядко се появяват публично заедно, но и нямат достатъчно време за светски събития. Последно уважиха приема на Румен Радев по случай 3 март през 2018 г.

Известният травматолог и шеф на „Пирогов“ е шесто поколение лекар, но признава, че още не е ясно дали някой от наследниците му ще тръгне по неговия път. Той от своя страна бил толерантен баща и не се месел в изборите на децата си.

„Дали лекарското призвание ще заговори в някое от тях, ще покаже бъдещето“, казва той и споделя, че сега ги вълнували екстремните спортове и занимания, по-специално карането на сърф. Самият той също е влюбен в морето, но дори по време на отпуск, не загърбвал лекарския дълг. Редовно помагал при полеви условия на летовници с извадено рамо или друга травма, когато бил на почивка в близост до Царево. През лятото често пътувал и до различни лечебни заведения в провинцията, за да консултира пациенти и да оперира с колегите си. С увеличаването на отговорностите му все по-рядко намирал време за почивка. Повечето му пътувания в чужбина били свързани предимно с научни конференции. Ако трябвало да избира едно екзотично място, където да отиде отново, това щяло да е Нова Зеландия.

Медицината буквално тече в кръвта на проф. Балтов, който е специалист в оперативното лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза, лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците, ендопротезиране на стави на рамо и лакът. Завършил е Медицинския университет в София през 1994 г., а две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“, а днес е начело на болницата. Впечатленията си за професията придобил от своя дядо – специалист „Уши, нос, гърло“. Оториноларинголог е и чичо му – проф. Иван Ценев от ИСУЛ. Той освен лекар обаче е и учен, и преподавател. В историята на медицината в България с главни букви е записано и името на прадядо му – проф. Владимир Алексиев.

Той е завършил медицина в Женева, но е известен и с обществената си дейност. Поставя началото на клиничната фармакология у нас. Преподава тази специалност на студентите в четвърти и пети курс на СУ „Св. Климент Охридски“. В историята на Алма матер проф. Алексиев остава и като декан на Медицинския факултет, а след това и ректор на Софийския университет. Неговият баща – хирургът д-р Алекси Христов, пък е един от създателите на Александровска болница.

Другият прадядо на проф. Балтов – хирургът д-р Георги Золотович, е първият директор на отворената през 1891 г. с указ на Фердинанд Софийска обща гарнизонна болница (известна днес като Военномедицинска академия). Българският лекарски съюз също е създаден по идея и с активните усилия на д-р Золотович. С такива предци не е голяма изненада, че още в началното училище Асен Балтов не е имал съмнения относно професионалното си развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *