НОВИНИ

Министър Ангелов: Училища и градини може да бъдат отворени най-рано след Нова година

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че е рано да се говори за облекчаване на мерките срещу коронавируса.

Тази сутрин той заедно с заместник-министър Слави Пачалов провери наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с.Лозен, съобщава БНТ.

Пред журналисти Ангелов изрази личната си позиция, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември, това може да се случи след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и търговските обекти.

Здравният министър обаче изтъкна, че ще настоява мерките да останат същите.

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, поясни Ангелов.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, съобщи още министърът. През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове, които ще обезпечат нуждите на държавата.

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни. Той обаче уточни, че в различните области данните варират.

Ангелов изтъкна, че вярва, че ваксината помага, тя е ефективна и безопасна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *