СВОБОДНО ВРЕМЕ

Заведения от Търново настояват всички бизнеси у нас да спрат работа до 31 януари

Пълна забрана за извършване на дейност във всички сектори в срок до 31 януари 2021 г. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Велико Търново.

Изключение можело да има само за магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Ако бизнесите у нас не спрат работа, от БХРА – Велико Търново са в „готовност за предприемането на ефективни стачни действия“. Срокът за изпълняване на искането им е до 10 януари 2021 г.

Сред другите им искания са: директни компенсации за работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена в размер на 80% от осигурителния доход за съответната длъжност, необвързани с дейността на работодателите и директна безвъзмездна финансова помощ за работодателите, засегнати от извънредната епидемична обстановка в размер на 50% от оборота без ДДС.

От БХРА – Велико Търново искат мерките да бъдат въведени незабавно, като да са освободени от тежки административни процедури; да се провеждат при спазване на принципа за служебното начало; да не се налагат на ограничения в допустимостта на разходите и да се финансират директно от републиканския бюджет, а не от европейските фондове и програми.

БХРА – Кюстендил поиска за декември размерът на компенсациите за персонал да бъде 100%.

„Предприетите мерки не са ефективни, което е видно и от високия процент на заразени“, смятат от регионалната структура на асоциацията.