СВОБОДНО ВРЕМЕ

Опасна ли е ваксината за хора с алергии? Ето отговора:

Опасна ли е ваксината срещу коронавируса за хора с алергии? Това е въпрос, който вълнува хиляди хора, особено важен се оказва за хората с астма.

Според алерголожката от Александровска болница д-р Мария Стаевска аксината не е противопоказна за хората с алергии. Това свое мнение тя изрази тази сутрин пред БНТ.

„Няма противопоказания за хората с алергиите. Противопоказни са само за такива хора, които преди това са имали тежки алергични шокове от различни ваксини. За всички хора с астма, хранителна алергия, медикаметозна алергия, ваксините не са противопоказни“, каза още тя.

По думите й най-честата реакция е лека болка в мускула, където е убождането. „Другият страничен ефект е леко зачервяване на мястото на инжектирането, което отшумява до половин час“, обясни д-р Стаевска.

Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, уточни тя.

Според нея пациентите много често търсят взаимодействие с други медикаменти, за да се отключи алергия, но това като постулат не е съвсем правилно.

„Алергията има антитела срещу конкретни белтъчни съствки, така че в този смисъл взаимодействие на ваксината с други медикаменти не може да има“, обясни доц. Сталевска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *