СВОБОДНО ВРЕМЕ

Иван Костов: Горд съм с резултатите от приватизацията!

Нямам нужда от народната любов вече, подчерта бившият премиер!

Предистория:

Иван Костов и ръководеният от него кабинет полагат клетва на 21 май 1997 г.‚ а един месец по-късно (1 юли 1997 г.), за да се стабилизират левът и банковата система, в страната е въведен валутен борд (1 000 лева се равняват на 1 германска марка). БНБ спира да кредитира хазната и банките, годишната лихва е свалена на 7% и е оздравена банковата система.

За месец юни 1997 г. инфлацията е само 1.3 на сто, подготвя се „Закон за санкциониране на незаконно забогателите“, всички членове на Националния изпълнителен съвет на СДС (водещата партия в коалицията ОДС) се задължават да излязат от частни, общински и държавни фирми.

Наскоро Костов призна,че е горд с резултатите от приватизацията, защото те наистина са положителни и това се доказва с числа. Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването „Тази неделя” по БТВ

Той беше категоричен, че няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна. По думите му това е дълбоко вкаран в представите на българското общество мит, който е неоснователен.

“Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените”, попита Костов. „Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда.

Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *