СВОБОДНО ВРЕМЕ

Трябва ли да плащаме на свекървата или тъщата, за да гледат внучето си

Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците си през деня, докато родителите са на работа. Много семейни двойки са се сблъсквали с такава ситуация, но какво да се прави, работата е работа. Основното в случая е, трябва ли да се подпомага финансово бабата, която посвещава времето и здравето си на малкото дете.

Както знаем, всичко се научава в сравнение. И ако един човек иска да предложи своята подкрепа и да помогне на децата, това не означава, че всички са такива. Наша читателка споделя своите наблюдения и искрено не разбира свекърва си, която изведнъж решава, че трябва да ѝ се плаща.

ПОМОЩ ОТ БАБА

Майка ми е жена, която през целия си живот е работила във фабрика и сега е пенсионерка. Тя е на 61 години и много обича внучката си. Татко все още работи, така че можем да кажем, че имат достатъчно пари. Мама обича да се занимава с всякакви занаяти , особено обича да прави сапун. Дори ѝ донесе известен доход. Честно казано, по този въпрос отидох при баща си.

Преди година ми предложиха повишение на работата, ако прекъсна майчинството си. След дълги размишления се съгласих. Мама изигра важна роля в това, тъй като тя беше тази, която се съгласи да помогне на мен и съпруга ми в домакинската работа. Приготвяше вечеря, стоеше с детето и малки още неща.

Работим до късно и без нейната помощ просто нямаше как да издържим на такъв режим.

Сега ни е още по-лесно: прибираме се уморени, но с чувство на удовлетворение. Апартаментът е чист, детето е нахранено, всички неща са на местата си, нищо не лежи наоколо. Срам ме е да призная, но ми е трудно да върша рутинна работа, камо ли съпругът ми.

Но не мислете, че се разбрахме лесно с майка ми от самото начало. Два пъти месечно, както се очакваше, двамата със съпруга ми даваме част от заплатата на майка ми и считаме това за най-малкото, което можем да платим в момента. Струва ни се, че ще бъде най-добре от всичко, защото кариерата ми се развива и не мога да мисля за домашната рутина. Мама вижда внучката си и всичко я устройва.

Не може да се каже, че майка ми веднъж е поискала нещо извън всякаква мярка. Баща ми работи, но те не се нуждаят от нищо специално. Разбира се, даваме подаръци за празниците, но отказваме нещо скъпо, когато родителите ни предлагат.

От друга страна, свекърва ми, майката на съпруга ми, е малко по-възрастна. Тя е на 65.

Отдавна е пенсионирана, трябва да кажа, доста добре. Тя не идва при нас, освен веднъж на всеки шест месеца, и то само при упоритото убеждаване от съпруга си. Като цяло съм доволна от това и няма да искам промени.

Но съвсем наскоро приятелката ѝ отиде на почивка. Толкова й харесало там, че продъни ушите на свекърва ми. Нека и тя да си почине (от какво?!), Ще се разнообрази малко. Чист въздух, вкусна храна, има къде да се разхожда. Промяна, казваше тя на ситуацията.

Свекървата от своя страна е любителка на разходките и заниманията на открито, дори се е записала на плуване. Тя послуша приятелката си и, разбира се, искаше да отиде, само че нямаше пари, не е спестявала и не се е и опитвала като цяло. Кой трябваше да плати за всичко? Разбира се, любимият ѝ син!

Е, свекърва ми дойде на гости на внучката си и ни разказа тъжната си история. Съпругът ми, разбира се, веднага пожела да помогне на майка си и аз го разбирам. Но изведнъж се почувствах наранена. Майка ми, като обича да работи, идва при нас и понякога си тръгва дори по-късно от очакваното, ако закъснеем. Ами несправедливо е!

И реших, че ще бъде честно, ако свекърва ми също ни помогне малко: тя ще седи с внучката си един месец, а майка ми, накрая, да си почива. За да бъда честна, дори бях възхитена от тази възможност.

Но предложението ми веднага беше прието с враждебност: „Възрастта ѝ не позволява да го прави и като цяло, че собственият ѝ син да не помага на старата си майка, а обратното. Има ли съвест?! Съпругът ми беше силно натъжен, това си личеше. Но за негова чест той запази мълчание. Повторих аргументите си, дори предложих да не ми готви вечеря, все пак се подложих на диета. Но внучката и синът могат по някакъв начин да се справят.

Но получихме отговор „Не! По никакъв начин!“ Тя ни остави със скандал и негодувание . Тя дори изплаши дъщеря ми. Съпругът ми ми говореше през зъби, въпреки че не каза нищо директно. Останах аз виновна. Но моля, кажете ми защо се оказва, че майка ми работи за нас, и то съвсем не за най-щедрото заплащане. А свекървата може да взима пари от семейния ни бюджет при първи удобен случай?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *