СВОБОДНО ВРЕМЕ

Адв. Хаджигенов: НСО е съучастник в престъпленията на МВР

Правозащитникът адвокат Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите от Отровното трио, обвини Националната служба за охрана в съучастие в прикриването на случаите на полицейското насилие срещу мирни граждани.

Той публикува видео на живо във фейсбук, в което обяви, че ведомството, охраняващо държавните мъже, е отказало да предостави на съда записите от двете охранителни камери, които са заснели побоя и униженията, на които бяха подложени участниците в един от първите протести – вечерта на 10 юли. Тогава униформени „отвличаха“ протестиращи, влачиха ги по земята и ги замъкваха под колоните на Министерски съвет, където бяха пребити 9 младежи. Най-голяма медийна популярност доби случаят със студента по право в университета в Хага Евгени Марчев.

„Два състава на Софийския районен съд са поискали по повод делата, които заведох за всички бити, от директора на НСО ген. Емил Тонев да предостави копие от записите. Отговор няма. По едното дело има отговор, който казва „няма да ви го предоставим“. Аз самият имам такъв отговор, че нямам правно основание. В същото време копия от записите са предоставени на СДВР. Явно правосъдието не е правно основание. В конкретния случай важното е, че НСО прикриват престъпленията на МВР и извършват престъпление срещу правосъдието“, каза адв. Хаджигенов.

Според него след изборите предстои и ще се случи мащабна реформа на МВР, прокуратурата и на НСО.

До преди известно време тази служба бе известна като УБО – управление за банкети и оргии, промениха му името, но същността – не, категоричен е юристът.

Според него НСО действали като преторианска гвардия, подчинена лично на другаря Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *