СВОБОДНО ВРЕМЕ

По какво може да разпознаем дали рибата е пълна с хормони или е био отглеждана

Напоследък здравословният начин на живот е на върха на популярността си. Сега е модерно да тренирате във фитнеса и да следите диетата си. Струва ни се, че това е страхотно: вместо да пият алкохолни напитки и да пушат, младите хора се опитват да насищат тялото с витамини и минерали, необходими за нормалното развитие всеки ден.

Откакто здравословният начин на живот стана основен, се забелязва значително увеличение на търсенето на морски дарове, особено червена риба . Това се дължи на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, необходими за правилното функциониране на организма.

Тенденцията бързо беше забелязана от предприемчиви бизнесмени и решиха да печелят възможно най-много от популярния продукт. Те създадоха специални ферми, където започнаха да отглеждат сьомга . На пръв поглед няма нищо лошо в това, но ако погледнете …

Разлика между дива и отглеждана сьомга

За да печелят колкото е възможно повече, фермерите пестят от фуражи и, за да избегнат епидемии, хранят рибите с различни лекарства, включително антибиотици, които постепенно се натрупват в месото. Заедно с месото от отглеждана в развъдник сьомга, в тялото ни влизат и антибиотици.

Това допълнително увеличава антибиотичната резистентност при хората. Дивата сьомга се храни с миди, раци и скариди. Тези миди съдържат каротеноида астаксантин , който прави месото от сьомга бледо розово. Астаксантинът също е мощен антиоксидант.

Поради неограниченото движение на океанската сьомга, тя е по-малко мазна и съдържа много повече протеини от своя сестра от фермата. Въпреки предимствата на дивите риби пред култивираните риби, неотдавнашни изследвания показват, че океанската сьомга съдържа по- устойчиви органични замърсители .

Те включват пестициди, фармацевтични продукти и промишлени химикали. Учените отдават това на постоянното замърсяване на океаните. Попадайки в човешкото тяло, замърсителите провокират развитието на диабет тип 2 и увеличават риска от синдром на Алцхаймер или Паркинсон.

Разбира се, съдържанието на вредни токсични вещества в месото на селскостопанските риби пряко зависи от добросъвестността на собствениците на фермата: от това в каква вода живее сьомгата и каква храна ядат. Можете да различите дивата риба от селскостопанската по цвят: месото от океанска сьомга е бледорозово. Освен това има много тесни мастни слоеве, което се дължи на активния начин на живот, докато другата отглеждане във ферма е тлъста

Ето какво да търсите, когато купувате червена риба от семейство сьомга. Надяваме се да сте научили нещо ново и полезно от статията и да я споделите с приятелите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *