СВОБОДНО ВРЕМЕ

Днес е Атанасовден по стар стил. Най-важният обичай е „Гонене на чумата“

Този обичай е известен сред ромското население и като Бибияки – празник на лелята.

Винаги сред маскираните лица има „поп“, „булка“, „младоженек“ и „страшилища“.

Във Видинско по стар стил отбелязват Атанасовден с обичая „Гонене на чумата“. На 31 януари видинчани, и най-вече жителите на ромския квартал „Нов път“ , гонят болестите на Атанасовден, предаде БТА.

Това е обичай на преход, разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.

При „Гонене на чумата“ се обособяват две групи хора: немаскирани и маскирани. В първата група от маскирани лица централната фигура е на Чумата, която е окована върху конска каруца с вериги, заобиколена е от охранители – Страшилища, а на каруцата се натоварват сурвачките, които предстои да бъдат изгорени. Групата се води от цивилен мъж, в зряла възраст, силен и здрав, който е водач на маскарада. Винаги сред маскираните лица има „поп“, „булка“, „младоженек“ и „страшилища“.

Неизменно ритуалът се съпровожда от духова музика и има свой водач. Участниците се включват в обичая, за да покажат своите творчески желания и възможности, за да представят ромското наследство и да го пренесат във времето, разказва д-р Бизеранова.

Традицията на Атанасовден във Видинско е неизменно свързано с обичая „Гоненето на чумата“. Този обичай е известен сред ромското население и като Бибияки – празник на лелята. Бибияки произлиза от ромското биби /леля/ и е уникален обред, изпълняван всяка година на 31 януари от циганите цуцумани, наричащи себе си решетари, обяснява традицията д-р Бизеранова.

При този маскарад основните обредни моменти са четири: обхождане на квартала, игри на мегдана, изгаряне на чумата и общоквартално обредно хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *