СВОБОДНО ВРЕМЕ

Корнелия и Бойко си стиснали тайно ръцете, тя ще е следващият премиер

След четири години игра на котка и мишка, гарнирана с шумни медийни престрелки, партийните опоненти номер едно Корнелия Нинова и Бойко Борисов са си стиснали ръцете. В резултат на дълги преговори двамата са се разбрали в следващия парламент да сформират коалиция между ГЕРБ и БСП.

За да може обществото да преглътне тази коалиция обаче, и двете страни щели да тръбят, че съюзът им е в името на националното спасение, на единението на народа и т.н. Освен това двете партии щели да използват за основен аргумент твърдението, че заедно представляват 2/3 от българските избиратели.

Очакванията са в следващото Народно събрание щели да бъдат допуснати само четири формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ” на Слави Трифонов. За това ще допринесе изключително ниската избирателна активност, която се очаква заради пандемията и евентуалното поредно затягане на мерките. Всички партии отсега заявяват, че няма да влязат в коалиция с ДПС, а Слави Трифонов непрекъснато подчертава, че не иска да се коалира с никого. Така ГЕРБ и БСП закономерно ще останат единствените, които могат да направят правителство.

Според уговорката между Корнелия и Бойко министър-председател този път трябвало да стане лидерката на БСП – за да изглежда така, все едно тя го детронира и държавата поема по нов път.

Бойко Борисов пък щял да се бори да стане президент. Точно затова бесепарката поела ангажимент да игнорира Румен Радев и да издигне друг кандидат-президент от името на БСП. Този план между двамата имал и друга цел – да елиминира ДПС от управлението – защото ГЕРБ и БСП ще разполагат с достатъчно мнозинство.

Сделката намира потвърждение и в реакциите на някои социалисти след поредната нейна чистка в партията. „Целта на Нинова е да не чуе “гък”, когато вкара БСП в коалиция с ГЕРБ”, алармира преди дни върлият опозиционер на Позитано” 20 Велислава Дърева.

Президентът Румен Радев е бил информиран за тази договорка и точно затова предприел този изпреварващ ход с номинацията си за втори мандат.лупа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *