СВОБОДНО ВРЕМЕ

Доц. Мангъров и математикът Велков в остър спор за COVID мерките

Нападки, че математиката не е медицина и обвинения в търсене на политически дивиденти от болката на хората. Така премина дебатът между инфекционистът доц. Атанас Мангъров и математикът Петър Велков в „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

„Ако математиците бяха лакари, нещата нямаше да бъдат така, както са. Вие цитирате неща, които не разбирате. Просто ги повтаряте като папагал“, каза на Велков доц. Мангъров, след като и двамата се бяга разлютили в спора. „Шизофреник и идиот“, така Велков наричал доц. Мангъров в социалните мрежи, каза още инфекционистът.

Като опит да се изкарат политически дивиденти от мъката на хората в COVID кризата, така математикът определи говоренето на инфекциониста срещу противоепидемичните мерки, който от миналата седмица е и кандидат за депутат от листите на партия АБВ.

Че пандемията у нас се подценява бе единственото становище, за което и двамата бяха на едно мнение. Причината е, че случаите са много повече, отколкото се обявяват, смята шефът на COVID клиниката към столичната инфекциозна болница, а това води до „политически фашизъм“.

„Обявяват ни за номер едно по смъртност на глава от населението в целия свят. Над 18 хил. загинаха в следствие на пандемията у нас. Това се случи само за последната година и смъртността беше два пъти по-висока в сравнение с последните 5 г.“, аргументира се Петър Велков. Според него мерките работят и след определен период от време намаляват заразените, а в противен случай здравната система у нас няма да издържи.

Доц. Мангъров обаче контрира, че страната ни винаги е била на чело по много различни видове смъртност, включително и детската. „От днес в Обединеното кралство има заплаха от 10 г. при нарушаване на карантината, което е драконовска мярка. Господинът, явно смята, че медицината е аритметика, а тя не е“, каза още инфекционистът и добави, че ако се затворим и заключим, само ще навредим на икономиката и всички останали аспекти на живота.

Той обясни, че в последните дни от всички 90 легла в COVID клиниката, която е под негово ръководство, има 18 заети, а от тези 18 пациенти само трима трябва наистина да са в болница. „Там са, защото ги е страх и защото от февруари миналата година се внушава страх“, обясни медикът и попита Велков дали му е умирал човек в ръцете.

„Да, умирал е“, отвърна той и обясни, че е бил в болница като доброволец от март до лятото на миналата година. На финала на разговора математикът подари доклад със статистики и изследвания за заболеваемостта в света на доц. Мангъров, за да му покаже, че научната общност по света подкрепя мерките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *