СВОБОДНО ВРЕМЕ

Не купувайте, братя! Днешният щастлив новодомец догодина ще си скубе косите

Ако се каните да купувате жилище или друга подобна недвижимост, изчакайте. Нека първо дойде 2021 година или по-добре 2022. Светът вече влезе в тежка рецесия и тя ще удари България със скоростта, с която се разпространява коронавирусът. Кризата е факт, а строителството винаги първо влиза в кризата – и първо излиза от нея, но трябва да минат поне 7-8 години.

Изчакайте, доволен ще останете. В такива моменти новото строителство спира, но цените остават високи още година-две, докато инвеститорите свикнат с мисълта, че няма да получат това, което са очаквали. После изведнъж всички започват да се надпреварват по евтиния, само и само да се освободят от тежестта на излишната собственост и лихвите по кредитите.

Помните ли какво стана миналия път?

Цените на курортните апартаменти на Черно море и в Банско през 2009 – 2011 г. се сринаха двойно, тройно, та дори и петорно, а в най-големите градове – с между 30 и 50 процента. Същото ще стане и сега заради коронавируса и дългоочакваната световна рецесия, която ще бъде последвана от дълга депресия. Кризата вече е факт, но говорещите глави по телевизиите все още излъчват умерен оптимизъм – за това им се плаща.

Освен това рекламите постоянно ви внушават колко ще сте щастлив, ако теглите жилищен кредит. Животът ви изведнъж ще стане розов и пей сърце. Децата ще подскачат от радост, а прекрасната блондинка, която Бог ви е дал за съпруга, ще ви се усмихва и ще намига креватно.

Оптимизмът е добре платена професия, но на този свят трябва да има песимисти и аз съм точно такъв открай време, от самото начало на прехода. Песимистите са по-полезни от оптимистите, защото са дефицитни. Още първият журналист, Терсит от Илиадата на Омир, е голям песимист. Той критикува царя Агамемнон и яде голям бой. Но все пак от него има огромна полза, тъй като Агамемнон постепенно осъзнава грешките си, връща Хризеида на баща й и Бризеида на Ахил и така спира епидемията в лагера на ахейците.

Затова предупреждавам – ако днес си купите жилище с ипотека, догодина пазарната му цена може да се окаже два пъти по-ниска, а лихвите по ипотеката – двойни. Т. е. минали сте се точно 4 пъти. За заплатите да не говорим, ще е чудесно, ако имате заплата. Тогава ще си скубете косата – защо не изчаках поне няколко месеца? Как се оказах такъв глупак? Можех спокойно да поживея още малко при мама и тате…

Не купувайте, братя!

Тази култова фраза бе изречена през 1991 г. от тогавашния премиер Димитър Попов, когато левът изведнъж стана свободно конвертируем, цените бяха освободени и за една нощ скочиха 10 пъти. Премиерът, лека му пръст, не бе икономист и си нямаше и хал хабер от понятие какво се случва. Те и затова го бяха сложили на този пост. Вероятно му бяха прочели кратка лекция за прелестите на пазарната икономика и той очакваше, че щом народът спре да купува, търговците ще се видят принудени да свалят цените.

Уви, случи се точно обратното – макар и по-бавно, цените продължиха да растат.

А после се забързаха. И накрая съвсем пощуряха. И това бе очевидно за всеки, който имаше елементарна представа за социкономиката. По онова време в сметките на държавните предприятия кротуваха милиарди левове във виртуални пари, които те нямаха право да харчат на потребителския пазар, тъй като това не бяха истински пари, а разчетни единици – колко суровини, материали, машини може да се закупят.

Изведнъж на тези мъртви пари бе вдъхнат живот, те се изляха върху потребителския пазар като зомбита върху невинни американски девойки в холивудски филм, унищожиха спестяванията на хората и продължиха да ги съсипват чак до 1997 година.

Така че тогава разумният съвет бе точно обратният – купувайте, братя! Утре още ще поскъпне! И ако ви останат някакви левове, веднага ги обърнете в долари или германски марки, скрийте ги в дюшека и чакайте да падне таванът, защото къщата на прехода остана без носещи стени!

Но властта винаги ще ви будалка, това е нейната природа. И по света е така. Вместо да остане в историята с тази фраза, Димитър Попов трябваше да си мълчи и да остави обясненията на своите икономически министри – Александър Томов, Иван Пушкаров, Иван Костов и Атанас Папаризов. Но нали затова го бяха направили премиер – за да поеме вината. Дадоха му за награда един апартамент от дипломатическите имоти, а после му го взеха. И това се случва понякога с професионалните оптимисти.

Американските либертарианци Ран и Ът, които Андрей Луканов покани да напишат програмата за шокова терапия, също бяха оптимисти по професия, защото си нямаха и хал хабер от особеностите на социалистическата икономика. Те май смятаха, че тук е Аржентина. Те бяха по-големи невежи и от Димитър Попов. И именно затова бяха поканени – за да напишат своите пълни глупости и да поемат вината. Затова днес казвам – Ран и Ът са невинни, виновен е професионалният оптимизъм.

И чак днес, цели 30 години по-късно, най-сетне дойде времето да кажем – не купувайте, братя! Цените ще се сринат, лихвите ще скочат! Ще сте прекарани!

Защо никой не го казва днес?

То е ясно, че докато има коронавирус, светът ще си остане в рецесия, а може би и след това. Коронавирусът отваря една порта, през която нахлуват много по-фундаменталните причини за кризата. Но това е друга тема.

Китай твърди, че епидемията вече била овладяна. Ако това е така, значи нужни са 3-4 месеца. С други думи, Европа и САЩ могат да я овладеят чак през есента. Но едва ли ще могат да приложат китайските мерки – да арестуват стотици хиляди граждани и да ги поставят под карантина в огромни общи помещения, докато умрат или те, или вирусът.

Затова оптимизмът вече вреди и на държавата, и на бизнеса.

Най-малкото защото им пречи да потърсят нови решения. Например – вместо да инвестира в небостъргачи, бизнесът можеше да се сети да инвестира в маски за лице и антисептични гелове за ръце. Това са елементарни производства, не са нужни ни патенти, ни нови машини, а търсенето е неудържимо.

Обаче предприемчивият дух на българския бизнес така и не възникна. Затова – не купувайте, братя!

Източник: Ретро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *