СВОБОДНО ВРЕМЕ

Климатологът проф. Рачев с отлична новина: Зимата приключи, ледените дни са история

„Няма нищо необичайно. Просто последните 20 години се радваме на все по-топло и по-топло време. Зимата за равнинната и хълмистата част на България приключи. Зима в България тази година на практика нямаше“, коментира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни още, че се наблюдава тенденция за леко захлаждане в края на зимата и началото на пролетта. Причината за минусовите температури е средиземноморски циклон, който засегна и Гърция.

„Този циклон отмина. Той формира значителна снежна покрива в Гърция. Започваме период от една седмица с доста топло време. Днес ще бъде последният леден ден в София. От утре температурите бавно и спокойно ще растат„, посочи проф. Рачев.

Климатологът прогнозира, че февруари най-вероятно ще завърши с положителна аномалия от 3 градуса над нормата.
„Февруари е месец на контрастите. Станахме по-чувствителни към най-малките изменения на климата и по-зависими от малките капризи на времето“, смята проф. Рачев

След четвъртък се очаква затопляне на времето у нас. „Месецът на Баба Марта ще е като държанието на една жена – не се знае дали ще е усмихната или начумерена. Времето за март никога не е предвидимо“, пошегува се проф. Георги Рачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *