СВОБОДНО ВРЕМЕ

Спането с чорапи е опасно

Мнозина имат навик в студените месеци да спят с чорапи. Едва ли обаче подозират, че това вреди на тялото им, при това доста сериозно. Най-често хората предпочитат къси чорапи с еластична лента, които плътно обвиват глезена, защото не се плъзгат по време на сън. Няколко нощи в такива чорапи обаче ви гарантират нарушение на кръвообращението. Краката се подуват през деня, а плътната еластична лента само ще влоши ситуацията. Освен това плътно прилепналите чорапи предпазват краката ви от дишане през нощта.

И ако си легнете в същите чорапи, в които сте ходили през деня, тогава инфекции (гъбички, микози, пилинг) ще започнат да се развиват при такива условия. Често срещана е и ситуацията, когато заспивате с чорапи, а се събуждате на сутринта без тях. И това не е изненадващо, желанието за сваляне на чорапи у човек възниква вече на подсъзнателно ниво. Факт е, че мозъкът възприема обикновените чорапи като пречка. Това може да доведе до безсъние, тъй като несъзнателно ще се опитате да ги премахнете.

Има много алтернативи да поддържате краката си топли през нощта. Можете например да направите топла вана за крака няколко часа преди лягане. По-лесен вариант е да обуете чехли вечер и да ги свалите само преди лягане. Можете също така да покриете краката си с меко одеяло през нощта. Хората, които все пак не могат да спят без чорапи, лекарите съветват: да ползват само памучни чорапи, задължително ластикът им да е разхлабен и никога да не лягат със същия чифт, който са носили през деня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *