СВОБОДНО ВРЕМЕ

Петър Дънов: 22 март е магическа дата!

В столичния квартал „Изток“, срещу Руското посолство, се намира гробът на Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя. Тиха, подредена градина, с много гълъби, цветя и зеленина. Вратата винаги е отключена за всеки.

Гробът на Учителя е във формата на елипса. На надгробната плоча е инкрустиран пентаграм – символът на Бялото братство. В него са изписани петте християнски добродетели – Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Знакът е в окръжност, която символизира божественото, а в нея пише: „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа“. Това според Дънов е символ на пътя към усъвършенстване на душата, по който се стремят да вървят последователите му. Всяка година на 22 март членове на Бялото братство посрещат изгрева край гроба на своя учител Петър Дънов. Тогава според неговото учение започва новата година.

Последователите му в другите райони на България и по света също се събират, за да танцуват паневритмия и да отбележат специалната дата.
„22 март е символически ден. Символите придобиват значение само когато се изтълкува вътрешният им смисъл. 22 март е денят на равноденствието, денят, в който човек е бил създаден, роден. Равноденствието на човека е възкачването на слънцето от юг към север. Югът е надолу, а северът – нагоре. С появяването на Адама човек е почнал да еволюира, да се качва нагоре към Бога. Сега, ако вие може да ознаменувате 22 март, в смисъл, че днес се раждате, т. е. скритите във вас сили Божествени да започнат нова еволюция, да еволюирате към Бога, то е равноденствие, или минаване от едно състояние на битието към друго.

Равноденствието всякога трябва да внася най-хубавите мисли, най-хубавите желания в човешката душа“, пише в един от заветите си самият Дънов.
Защо обаче енергията в този ден е най-силна на гроба на Учителя? През 1921 г. Петър Дънов за първи път извел своите ученици в най-високата точка на Софийската котловина и ѝ дал „соларното име“ Изгрев. Днес местността е известна като „Изток“ – тузарски квартал с изключително високи цени на имотите. Навремето обаче всичко там било гола поляна, върху която дъновистите безгрижно играели своя ритуален танц паневритмия под лъчите на слънчевия Логос. Постепенно последователите започнали да се заселват по околните поляни. Те купували земи, строели дървени къщурки, формирайки нещо като малък духовен оазис в покрайнините на българската столица.

През 1927 г. по проект на архитекта Руси Николов е построен хубав салон, в който Дънов чете своите беседи до края на земния си път през 1944 г. В този салон той е положен за последно сбогом с българския народ.
Според твърденията той самият е предсказал датата на смъртта си. Учителят предчувствал края си и преди да издъхне, заровил съкровището си, коментират жителите на витошките села. Според пророчеството на Петър Дънов, когато земята започне да се люлее, тогава съкровищата му ще излязат наяве и погасят дълговете, които има страната ни. Последователи на великия философ твърдят, че са видели с очите си как той заравя реликви на няколко различни места.

Сред заровените има артефакти, издирвани от Хитлер, които са били открити по време на разкопките в Египет. Учителят закопал египетски жезъл, на който е изобразена златна котешка глава. Според твърденията този амулет пази София от земетресения. Средната част на амулета е златен цилиндър, пълен с метални топчета. Когато върхът му се забие в земята, той започва да свети с невиждана светлина. Според инж. Радослав Димитров, ако съкровището на Петър Дънов бъде открито, външният дълг на страната ни ще бъде погасен без проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *