СВОБОДНО ВРЕМЕ

Толкова се притесних, когато открих мухъл в жилището, но добре, че съседката ми е умница

Мухълът е биологичен род от царство гъби, представителите на който се развиват като мека синьо-зелена повърхност изключително върху овлажнени повърхности в домовете и особено охотно – върху оставени по-дълго време непокрити органични хранителни вещества.

Мицелът им представлява силно разклонена клетка с множество ядра.
Използват се различни химически препарати, които да ви отърват от мухъла, тъй като той е вреден за здравето – причинява алергии или дразнене, но също необясними на пръв поглед умора или депресии!

Ние обаче ще спрем вниманието ви върху някои натурални разтвори, също така ефикасни, но същевременно – напълно безвредни за вас и домашните ви любимци!

ДА ЗАПОЧНЕМ С ОЦЕТА – НАПРЪСКАЙТЕ МУХЛЯСАЛИТЕ ПОВЪРХНОСТИ С БЯЛ ОЦЕТ, ИЗЧАКАЙТЕ НЯКОЛКО ЧАСА И ПОЧИСТЕТЕ С НЕМЕТАЛНА ЧЕТКА – ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ПЛЕСЕННИТЕ СПОРИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ!

По подобен начин действате като вместо оцет, използвате 3% разтвор на водороден пероксид „кислородна вода/, но този път изчаквате само 10 минути и избърсвате повърхността с влажна кърпа. За да подсилите ефекта, добавете към кислородната вода малко сода и оцет.

А ето и един по-скъп, но много ефикасен начин да отстраните мухъла от дома си: смесвате 2 с.л. масло от чаено дърво с 2 ч. чаши вода, поставяте добре разбъркания разтвор в снабдено с пулверизатор шише, напръсквате мухлясалата повърхност и я оставате така; след няколко дни не само мухълът, но и миризмата на масло ще изчезнат!

Друг метод е да разтворите в 2 ч. чаши вода 20 капки екстракт от семената на цитрусови плодове + вода и отново действате с пулверизатора, като не избърсвате напръсканата повърхност. Накрая вижте едно естествено и много мощно средство:

разтваряте сода за хляб във вода и напръсквате повърхността с мухъла; след няколко минути я измивате с четка и избърсвате с влажна кърпа. Тъй като мухълът е упорит и може да се върне, то периодично почиствайте вече третираните повърхности с влажна кърпа и ги напръсквайте с концентриран оцетен разтвор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *