НОВИНИ

Работещ в отделение за Окръжна болница в Румъния: Убивахме пациентите с Ковид в тежко състояние

В. „Ромъния либера“ пише за потресаващ случай в град Сибиу, където прокуратурата се е самосезирала след твърдения на бивш служител на Окръжната болница за спешна помощ, който разказал, че пациенти с COVID-19 в интензивното отделение на болницата са били убивани. Свидетелят, който е работел в отделението за интензивна терапия, твърди, че самият той също е убивал хора. Свидетелят е пожелал да остане анонимен, пише БТА.

Главният прокурор в прокуратурата към трибунала на Сибиу Йон Вещемян е заявил пред агенция „Медиафакс“, че е образувано дело за убийство в Окръжната болница за спешна помощ в Сибиу. „Засега сме се самосезирали служебно за извършване на престъплението убийство. Разследването се води срещу неизвестен извършител“, каза Вещемян.

Разследването е стартирало въз основа на разказаното от бивш служител в интензивното отделение на болницата за местната медия „Турну Сфатулуй“. Той твърди, че пациенти в тежко състояние с COVId-19 са били връзвани за ръцете и краката, игнорирани от медицинските кадри, давани са им успокоителни и по този начин пациентите умирали от задушаване. „Да, убиват се пациенти. И аз съм убивал хора, защото работех там. Въпреки че с всички сили опитвах да направя всичко възможно да не поставям инжекции с успокоителни“, цитира в. „Ромъния либера“ казаното от свидетеля.

Същевременно румънските вестници съобщават, че в страната са потвърдени два случая на бразилския вариант на коронавируса. Става дума за двама мъже от Букурещ, като при единия не може да бъде уточнен източникът на заразяване. Мъжът е на 38 години, от Букурещ, има съпътстващи заболявания, но не е пътувал и не е имал контакт с потвърден случай на COVID-19. Другият заразен с бразилския вариант е на 57 години от Букурещ, също има придружаващи заболявания, но се предполага, че се е заразил от свой колега. Националният институт за обществено здраве продължава епидемиологичната анкета.

Румъния премахна възрастовите ограничения за ваксината на AstraZeneca

Здравните власти обмислят затягане на ограниченията на национално равнище след увеличението на случаите на заразяване, като една от мерките може да бъде удължаване на карантината през нощта, която ще започва от 22,00 ч., вместо от 23,00 ч., съобщава „Адевърул“.

Премиерът Флорин Къцу предупреди, че нещата ще се влошат, ако румънците не спазват здравните препоръки и правила, а специалистите предупреждават, че развитието на епидемията ще бъде брутално, пише вестникът. „Адевърул“ посочва, че интензивните отделения на болниците са пълни и цитира лекари, според които допълнителните ограничителни мерки са необходими, защото ситуацията с новите случаи е много тежка.

Премиерът Флорин Къцу заяви вчера, че е поискал от националния координатор по ваксинационните дейности и от министъра на здравеопазването да ускорят третия етап по имунизация. Този месец Румъния очаква да получи 2,6 милиона дози ваксина, което е повече от първоначално очакваното, пише още „Адевърул“.

Румънските вестници информират днес и за пожара, избухнал снощи в психиатрична болница в южния град Крайова. При пожара пострадаха трима медици, които са получили фрактури, след като скочили от първия етаж, за да се спасят от огъня. Според първоначалната информация пожарът е възникнал заради запален от пациентка дюшек. Огънят бе потушен, а общо 19 пациенти и осем медици бяха евакуирани или сами се евакуираха от зданието. Министерството на здравеопазването уточни, че клиничната болница по невропсихиатрия в Крайова не е за COVID пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *