НОВИНИ

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг около Ананиев и Начева

Коментар на бившия управител на Здравната каса

Кризата с коронавирус няма да приключи до месец – два, а ще продължи с години. Това е прогнозата на бившия управител на Здравната каса Дечо Дечев пред БНТ. Той сравни натиска върху здравната система в момента със ситуацията с туберкулозата от миналия век, когато с тази болест са се борили години и последствията са били не само върху здравеопазването, но и върху икономиката и върху обществената психика.

Имахме нещастието пандемията да се стовари върху нас в момент, в който имаме управленци, които не могат да се справят с такава ситуация, обясни Дечо Дечев.

“Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг – Кирил Ананиев и Жени Начева. Те са подходящи за периоди, в които не трябва да се прави нещо. Ананиев проспа първите три месеца преди да се регистрира първия случай на COVID-19 у нас и системата беше напълно неподготвена, без консумативи, без план и организация, без идея”, добави той.

Виж и това:  Проф. Илчев: Няма за какво да се извинявам! Начело на България наистина стоят нищожества!

Като пример за лошото управление на тези 5 милиарда лева, които преминават през системата, Дечо Дечев посочи дългогодишното неглирижиране на възлови звена като РЗИ-та.

България е имала един от най-добрите шансове да се справи с такава епидемия, тъй като броят болнични легла, с които разполага е около 700 легла на 100 000 население. „Ние имаме базата“, отсече Дечо Дечев. Също така той развенча и тезата, че нямаме достатъчно лекари: те са 400 – 420 лекари на 100 000 население. Друг обаче е проблемът, че те са разпределени неравномерно, обясни Дечев и посочи, че именно тук е трябвало да се вземат управленски решения за организация на лекарите в момент на епидемия.

Дечо Дечев даде и статистика: в периода март – декември 2020 г. през болниците са преминали 1 480 000 – 4.2% от тях са били с COVID. За сравнение предишната 2019 година, когато няма коронавирус – 1 850 000 случая на лечение в болници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *