НОВИНИ

Каракачанов: Русия не е заплаха за България, просто трябва да се пазим по принцип

Дали Русия е заплаха за България попита водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова своя гост тази вечер – министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Русия директно като държава не е заплаха за България. Но напрежението в Черно море, част от което напрежение е Русия, е заплаха за нашата национална сигурност. Следователно ние трябва да подредим своите структури за сигурност, те да работят качествено и да защитаваме своите национални интереси. Ние сме в два диаметрално противоположни лагера – има Европейски съюз, има Евразийски съюз, ние сме в Европейския съюз. От гледна точка на напрежението това е заплаха за целия ЕС, и за България включително.

Виж и това:  Д-р Ботев обясни какво се е случило с мишки, ваксинирани срещу К-19 и кои хора да не бързат с инжекцията

Преговори за изстребители със САЩ не сме водили и не се водят. Краят на мандата на това правителство изтича след седмици. Още в края на август сме пратили писмо до компанията производител на F16 да се види възможно ли е да бъдат доставени допълнителни самолети. За 8 сме сключили договор, по принцип питахме за 16. Отговорът е, че трябва да се водят преговори. Дадена е примерна цена, но цените са същите като до сега, въпреки че искаме повече неща. Това е предложение, на база на което следващото правителство ще дава решение за преговори и ще се водят такива евентуално. Цената може да бъде подобрена.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *