НОВИНИ

Собственици на заведения се опълчиха, не искат да затварят, кафеджийка протестно ще работи в понеделник

Собственици на заведения излязоха вчера на протест в Пловдив. Те се събраха пред сградата на РЗИ, за да изразят своето несъгласие със затварянето на ресторантите от понеделник, съобщи БНТ.

Тук сме, защото е крайно време да си потърсим правата по някакъв начин, които се погазват вече повече от година, заявява един от управителите на заведенията в града. По думите на собствениците поредното затваряне ги съсипа. Имало компенсации, но те били крайно недостатъчни. Категорични са, че само искат да работят. Протестиращи твърдят още, че досегашните затваряния нито са намалили болните, нито са облекчили нещо.

Собствениците на едно кафене решиха да се опълчат на заповедите и се заканиха да останат отворени. По думите им ако затворят, това ще е краят на бизнеса им, съобщава Нова телевизия. В последните 5 години Мария Итова работи като готвач в различни заведения. Когато обявяват извънредно положение миналата година я съкращават, за да си потърси по-сигурна работа. След като заведенията отново отварят, тя се връща на работа в кухнята, в която е работила последно. После идва втората вълна. Налага се да разчита със семейството си на помощите от държавата. „400 лева за целия период и за първи път ги получихме преди 1 седмица. Ние разчитаме на това нещо, имам две дечица, които чакат и те”, казва тя.

Виж и това:  Заведението, което работи: Имаме клиенти и никакви проверки

Сега, при обявеното ново затваряне, шефът на Мария решава да не се подчини на заповедта на здравните власти. „Ние не сме против мерките, а сме против разпределението на помощите. Платили сме си данъците. Не искам милостиня – инвестирала съм в тази държава, за да може в такъв момент да ни се помогне”, коментира управителката Росица Куцева. В понеделник, когато всички заведения затварят, нейтото ще работи. Персонал в понеделник няма да има, за да не ги глобяват.

Клиентите ще посреща управителката. „На служителите няма да им дам да дойдат в понеделник, въпреки че искат да ме подкрепят. Аз ще съм тук и хората също ще са тук”, допълва тя. Глобата за заведения, които работят въпреки заповедта на здравния министър, е от 300 до 1 000 лева.лупа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *