СВОБОДНО ВРЕМЕ

Антон Хекимян каза защо е приел да стане шеф на новините в Би Ти Ви

За проблемите на медийната среда, свободата на медиите, за отговорността да бъдеш директор на новините и актуалните предавания, за натиска върху журналистите и ролята на гилдията – Антон Хекимян отговори на въпросите на журналиста oт „Дневник“ Лора Филева.

„Гледам на позицията ми като на естествено продължение на кариерния ми път досега – започнах като стажант, след това се развивах като репортер и водещ. Ефирът е необясним адреналин, енергия, която трябва да знаеш как да контролираш и насочваш. За мен работата пред камерата винаги е била въпрос на старателна подготовка, понякога чисто логистична и организационна. Не съм от хората, които идват, обличат се и сядат да водят предаване – за да си добър тв журналист, трябва да виждаш и най-малките детайли не само в информацията, която ще поднесеш на зрителите, а в цялата механика и подготвителния процес преди това. Да знаеш, че можеш да реагираш адекватно във всяка ситуация в ефир, означава да познаваш целия процес до съвършенство – от работата на режисьора до хората, които се грижат за декорите в студиото. Всички години в Би Ти Ви са ми дали и този опит“.

„Признавам си, че бях изненадан, когато дойде предложението от г-н Мартин Швехлак, който тъкмо беше поел поста на изпълнителен директор на bTV Media Group. Но разбрах, че самият той като консултант на PPF повече от година е наблюдавал медийния пазар у нас и специално bTV и е добре запознат с всички медийни и обществени процеси в страната. Изключително добър знак за мен беше и че той има дългогодишен опит като директор на новини в Чехия. Оценявам високо доверието, което ми гласува, и се стремя да давам най-доброто от себе си, за да продължавам да отстоявам доброто име на „Би Ти Ви новините“. И днес съм 24/7 в нюзрума на Би Ти Ви и за мен е чест да продължавам да стоя рамо до рамо с най-добрия новинарски екип в България“.

Виж и това:  Ако сте родени преди 78-ма г. може да се окаже, че имате да взимате доста пари

„Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки може лесно да открие информацията, която му допада или пък го кара да се чувства добре – уви, без значение дали е достоверна. Хората са бомбардирани от нарастващ брой фалшиви източници на информация, но често сами избират да вярват на такива. Мнозина трудно разграничават личното мнение от факта, приемат непроверени твърдения за истина, не правят разлика между журналисти, инфлуенсъри, лобисти и така постепенно се размива границата между истина и лъжа.

Упорито се налага схващането, че всеки с фейсбук профил е медия – публични личности, организации, дори политици споделят само своята гледна точка така, както ще се хареса на последователите им. Дори президентът Тръмп използваше основно туитър, за да отправя политическите си послания. Естествено е в такава среда медиите като цяло да загубят доверието на хората. Не е редно да правим обобщения, но е факт, че дори тези от нас, които се придържаме към най-добрите журналистически стандарти и отчитаме най-високо доверие, сме донякъде потърпевши“, казва Хекимян.

Според него голямото предизвикателство пред журналистите от медии като bTV, верни на дълга си да показват достоверни и обективни новини, е да се преборят за вниманието на хората, които вярват само на информация, която потвърждава или е близка до техните лични разбирания.

Виж и това:  Писателят Емил Попов: Лили си е Лили! А Слави вече е взел-дал. Сенилен старик!

„Когато един човек е обективно и безпристрастно информиран за това, което реално се случва у нас и по света, той ще може да прави по-добри избори за себе си. И можем да помогнем на този процес, като вършим работата си професионално и отговорно независимо от обстоятелствата“, казва още Антон Хекимян, като допълва, че недоверието в медиите води след себе си още по-сериозни проблеми – недоверие в институциите, авторитетите, справедливостта, неоспоримите ценности, които помагат на всяко цивилизовано общество да се развива и просперира.

По повод 111-ото място на България в класацията на „Репортери без граница“, Антон Хекимян коментира:

„Никога през моите 17 години в bTV не съм се чувствал на 111-о място и вярвам, че това не е мое лично усещане, а е споделено сред колегите в нюзрума. В края на миналата година главният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар каза, че „в България има гражданска медийна война“. Тази война не се провежда в рамките на бранша, където всяка медия води своята битка.

Виж и това:  Илиян развълнува мрежата с признание за Петя Дикова

„Основната битка е за доверието на публиката – на единия фронт са „медиите“, благодарение на които сме на 111-о място, а на другия сме онези, които се отнасяме към истината с отговорността, която бихме имали на първата позиция – с всяка новина, която излъчваме или публикуваме. Най-отговорно слагам bTV сред тези медии, които допринасят за здрава медийна среда, за обективност и независима журналистика. Няма класация, която може да ме обезвери и да се откажа от отстояването на тези принципи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *