НОВИНИ

Чудо! Тунел за стотици милиони под Шипка

Най-краткият път между Северна и Южна България все пак ще бъде построен – за почти половин милиард лева.

И това ще бъде истинско строително чудо. За избор на строител на тунела под Шипка оферти са подали четири консорциума, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Най-ниската предложена цена за съоръжението с дължина 10.553 км, от които 7.6 км ново строителство, е 358 млн. лв. с ДДС.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара, допълва Марица.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1280 календарни дни, или близо три години и половина.

Виж и това:  Фандъкова: Очакваме € 184 млн., за да продължим метрото

Съоръжението има ключова свързваща роля. Основните транспортни направления, които ще обслужва, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Строителството на тунел под Шипка се планира да премине през територията на национална защитена територия с вековни гори – Природен парк „Българка“. Проектът бе обжалван от природозащитници както в България, така и пред Европейската комисия, но безрезултатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *