НОВИНИ

Цар Киро скрил 1,5 тона злато! Иманярите полудяха

За имането на покойния цигански барон от Катуница цар Киро, който почина преди часове, от десетилетия се носят легенди. Още в началото на 80-те години на миналия век, когато обикновените българи дават мило и драго за златно синджирче от 3-4 грама, Рашков предлага на надзирателите в Централния софийски затвор 15 кг. от жълтия метал, за да му помогнат да избяга.

Близки до Киро са уверени, че днес съкровището му надхвърля тон и половина злато, заровено в десетки скривалища из цялата страна, пише Lupa.bg.

Киро няма доверие на банки и официално не притежава и лев. Всичките му съкровища са физически, а не виртуални – скъпоценни камъни и метали, древни монети и сандъци с оникс, абанос и слонова кост.

Единственият случай, в който Кирил Рашков е декларирал приходи, са едни 9,5 млн. стари лева заедно с алкохолния бос Здравко Куманов в началото на 90-те години на миналия век. По този начин той се е опитал да оправдае богатството си пред данъчните. Тази информация е записана в данъчния ревизионен акт на Рашков. От него става ясно, че разходите му превишават приходите с 1,5 млн. лв. за периода от 2005 до 2010 г.

Установено е, че Цар Киро е строил къщи, купувал е джипове, пътувал е в чужбина, а няма как да е спечелил пари, за да води този охолен начин на живот. Не е подавал и данъчни декларации и съответно не плащал налози за доходите си.

Рашков сам се хвали наляво и надясно колко имане е натрупал. Както е известно, кардарашите въртят бизнес с проституция джебчийство, наркотици, алкохол менте и продажба на ромски гласове. В общността всичко, припечелено в България и чужбина, се обръща в злато.

Част от несметните богатства на „царя” отдавна се предполага, че се намират в митичната му пещера край село Катуница, което от години е поробил заедно със синовете и внуците си и го е превърнал във своя феодална собственост. Оперативните кюлчета злато, които държи до себе си фамилията Рашкови, се използват за подкупване на властта, за запушване на устата на органите на реда и за контрол на местното население.

Рашков е известен в Пловдивска област, че е един от хората на Държавна сигурност, които преди 1989 г. помагаха на репресивния апарат да пребива и репресира цигани. Цар Киро има 30-годишна присъда от 1984 г. и лежи в затвора до 1989 г., когато е помилван от тогавашния президент на БКП Петър Младенов.

Когато го арестували през 1984 г. пропял пред родната милиция къде се намира едно от скривалищата му с имане. Органите на социалистическия ред били потресени, когато от пясъците край Марица извадили огромно количество турски лири, пендари, накити и други скъпоценности. Тогава Рашков имал и схема на кого по колко жълто да даде, за да го пуснат, но номерът му не минал, разказва пенсиониран криминалист от Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *