СВОБОДНО ВРЕМЕ

1 година след смъртта му: завещанието на Милен Цветков

365 дни след смъртта на Милен Цветков минаха бързо и безвъзвратно. Виновен за убийството му уви още няма. Комбинация от много фактори прави така, че срещу параграфа за неговата смърт към момента седи – неизвестен.

Вчера роднини, приятели и колеги на Милен Цветков се събраха на панихида, за да почетат паметта на журналиста.

Той загина в катастрофа навръх Великден миналата година, след като джип, управляван от Кристиян Николов, се вряза в колата му. Почти 1 година след смъртта му, делото срещу 23-годинният обвинен в умишлено убийство и употреба на коктейл от наркотици, продължава.

„Трябва да го помним като пример за истински журналист, който от самото начало искаше да бъде такъв, развиваше се и мисля, че стана такъв. Благодарение на чувството му за самоирония, той успяваше да извади от събеседниците си много от темите, които те се опитваха да скрият”, каза Камен Воденичаров.

Това е завещанието на Милен Цветков. Завет, който трябва да пазим и почитаме.

Този завет се изпълнява плътно от сина му Боян и последната му любов Милена. Момчето още от ранни години вече има рубрика с ученика на Милен – Даниел Петканов. В канала на „лудия репортер“ двмата говорят по актуални теми, а това, че малчугана има подход и богата обща култура още в тази ранна възраст е очевидно.

Последната и голяма любов на Г-н Цветков – Милена Иванова пък написа книгата “379 дни с Милен Цветков”, чийто редактор е Георги Тошев.

Иванова започва да я пише, за да се справи с мъката и болката от загубата на любимия си човек. Споменава на Тошев за нея, след като дава интервю пред него преди няколко месеца. Той, като опитен журналист, имал съмнения дали текстът ще е достатъчно автентичен.

Тошев познава добре Цветков от около 30 години. С Милена се среща през общи познати едва след инцидента, който отне живота на телевизионния водещ. Когато прочита текста ѝ, Тошев вижда, че тя е направила честен разказ, който не претендира да e биография на Цветков.

Книгата обрисува с думи как двамата се запознават още когато тя гостува в предаването му. “След това се шегувахме – гледахме интервюто и това, което каза Милен, е, че още тогава се забелязва, че телата ни са се харесали и че ще има продължение”, разказа преди време Иванова именно пред Георги Тошев.

“Това е личен неин разказ, няма пикантерии или глупости, написан е с уважение към децата му”, допълва той.

В “379 дни с Милен Цветков” има текстове и от негови приятели и колеги. Сред тях са журналистите Георги Милков, Ники Кънчев и др.

“Милен беше чешит, беше рязък, но беше личност, а за личностите трябва да се пише”, казва Тошев.

Телевизионният водещ си отиде след зловеща катастрофа на 19 април 2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *