СВОБОДНО ВРЕМЕ

Вижте съпругата на ген. Мутафчийски (СНИМКА)

Съпругата на ген. Венцислав Мутафчийски продължава да бъде енигма, макар той да беше начело на НОЩ повече от година. За нея се знае, че също е лекар – психиатър, и към момента е началник-отделение на приемно-диагностичното звено към центъра за психично здраве „Н. Шипковенски“ в София. Въпреки че жената до директора на ВМА не държи на публичността, а тъкмо обратното – предпочита да избягва светлините на прожекторите, в интернет пространството тя е главен герой в не една или две докосващи сърцето благородни истории.

Една от тях е за бездомника Иван, който всички жители на столичния кв. „Младост 1“ отлично познават. Той се появява на пазарчето в квартала в края на юли 2014 г. и заживява там. Родителите му са починали, а сестра му не желае да има каквото и да било общо с него. Той не пречи на никого – не проси, не досажда, не рови по кофите и не създава проблеми. Кротък е, но абсолютно безпомощен и неадекватен, за да се грижи сам за себе си. Въпреки многобройните сигнали от хора, които се опитват да му помогнат, социалните само трупат преписки и не се задействат. Не могат да го приберат и насила, защото Иван не е агресивен и няма как да бъде задържан. В същото време бедният бездомник добива още по-окаян вид и потъва в абсолютна мизерия. Тогава журналистката Милена Илиева, която случайно го открива, се заема с неговата история. Тя осъществява връзка именно с д-р Мутафчийска, която изиграва ключова роля за спасението на Иван. В рамките на няколко дни му издават лични документи и го приемат за лечение в Център за психично здраве. След няколко институции той е настанен в защитено жилище за хора с интелектуални затруднения в София. После го наемат в строителна фирма, за да изкарва сам прехраната си, и започва чисто нов, нормален живот.

В социалните мрежи циркулира и друга благородна история, в която е намесена съпругата на ген. Мутафчийски. В разгара на първата вълна от Ковид-19 тя помогнала и на психично болна жена. За доброто дело съобщиха във фейсбук. Въпросната пациентка изпаднала в тежка криза заради безработицата и липсата на доходи. Д-р Мутафчийска била единствената, която откликнала на молбите ѝ и не просто не ѝ затворила телефона, а я приела в кабинета си, дала ѝ немалка сума пари и маски, с които да пази както себе си, така и възрастната си майка, прикована към леглото. Жената на генерала дори уредила на двете софиянки ежедневно да се носи храна, за да се минимизират социалните им контакти.

Всички колеги на д-р Елена Мутафчийска я определят като скромен, сърцат и много отзивчив човек. Извън професията заедно с ген. Мутафчийски са родители на двама синове – Марк и Александър, които са близнаци. Момчетата им не са поели по техния професионален път, но са със солидно образование и големи успехи в кариерата. На 2 април единият от тях направи шефа на ВМА и съпругата му баба и дядо. Първородният им внук носи името Виктор, а щастливата новина пръв съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Докторското семейство има и домашен любимец – куче мопс на име Джеси. Той им правеше компания и по време на лятната им ваканция на къмпинга в Черноморец, където двамата бяха засечени за пръв път заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *