НОВИНИ

ДПС и новите партии приеха: Отпада ограничението за броя на секциите извън ЕС

С глосовете на ДПС и новите партии беше прието премахването на броя на секциите в страните извън ЕС.

ГЕРБ и БСП бяха против.

С промените, приети днес на второ четене в Народното събрание, от Изборния кодекс вече отпада ограничението за броя на секциите в страните извън Европейския съюз. От друга страна в края на изборния ден преброяването на гласовете в секциите ще става под видеонаблюдение, за да се намалят опитите за подмяна на вота.

Един от основните спорни моменти беше във връзка със секциите в чужбина и за състава на ЦИК, предаде news.lex.bg.

Дебатът около предложението за отпадане на ограничението за броя на секциите се завъртя около това дали се гарантират правата на всички български граждани – тук и зад граница, дали ще има влияние върху изборния процес от Турция и „кои българи са по-големи българи“.

Според Велизар Енчев (БСП) отпадането на ограничението ще позволи Анкара да е брокер в следващия парламент и ще даде „безконтролно право на Ердоган да определя броя на секциите и да кадрува в пленарна зала“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) използва трибуната, за да се обърне към българските граждани зад граница с думите, че в НС няма мисъл за тях, а лицемерие, което ще видят от ГЕРБ и БСП.

Арман Бабикян (ИСМВ) на свой ред заяви, че не може според вътрешната политика в една държава, парламентът да ограничава правата на българските граждани зад граница. „Ако в една африканска държава ядат хора, ние ще забраним ли на нашите сънародници там да гласуват“, риторично попита той.

Председателят на НС Ива Митева (ИТН) напомни на ГЕРБ, че те въведоха задължително гласуване като същевременно ограничиха броя на избирателните секции. Тя изтъкна, че докато не се въведе гласуване по пощата, не може да има никакви ограничения.

„Дами и господа депутати, срам ме е от вас. В демократичната култура няма място за дискриминация. Нима са по-малко българи българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият инвеститор в България, а са навънка, защото не можеха да намерят тука място да изхранват семействата си. Хората пътуваха по хиляда километри да пътуват„, обяви Мика Зайкова (ИНТ).

Вежди Рашидов (ГЕРБ) раздели българите тук и извън България. По думите му трябва да се разпореждат българите, които носят тежкия труд тук и плащат данъци. „Тези, които живеят отвън, не ми се струва нормално да определят живота ми тук. Спрете с това, че някой ден ще се върнат. От хубавото никой няма да се върне. Моите внучки никога няма да се върнат от Австрия, защото животът там е по-подреден. Ние ще се оправяме тук сами“, каза Рашидов.

Промяната в ИК мина на косъм – 117 депутати я подкрепиха, осем от ГЕРБ се въздържаха, а останалите от партията и всички от БСП се въздържаха.

Да има видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати, решиха още депутатите. ЦИК ще определя условията и реда за осъществяването му, а техническото осигуряване ще се извършва от Министерския съвет. За видеонаблюдението ще се използват камерите в училищата, а секционните комисии ще трябва да предават в районните записите.

Спор имаше и по отношение на предложението да се намали съставът на ЦИК от 20 на 15 души, включително председател и негов заместник. Идеята е членовете на ЦИК да се предлагат само от партиите в парламента, а не и от тези в Европейския парламент.

В пленарна зала бяха отправени критики към ГЕРБ, че сегашният състав на комисията позволява агитация на премиера в оставка Бойко Борисов от джипа. От ДПС пък заявиха, че един от членовете на ЦИК от квотата на патриотите е в несъвместимост и въпреки че в миналия парламент са подавали неведнъж сигнали за това, бившата председателка на НС Цвета Караянчева не е реагирала. От движението заявиха, че ще подкрепят предложението за намаляване на състава на ЦИК, защото въведеният от ГЕРБ механизъм – съставът ѝ да се разширява, ако в парламента влязат други партии, не е работещ. Така в един момент членовете на комисията могат да станат повече от депутатите, по думите на Хамид Хамид.

Предложението беше прието със 155 гласа „за“, 72 „против“ и двама въздържали се.

Според приетите текстове в ЦИК ще влязат представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и на новите партии „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. От комисията отпадат представителите на ВМРО. Членовете на ЦИК ще се предлагат от парламента, както е сега, и ще се назначават с указ на президента, като и в момента това е така за част от тях.

Иначе консултациите и процедурата по изслушването на кандидатите ще се развива пред президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *