СВОБОДНО ВРЕМЕ

Жената на багериста, открил Варненското съкровище, го хвърлила пред вратата

След като багеристът открива съкровището, 35-годишният контраразузнавач от Варна Цанко Цанев иска среща с него. Двамата отиват на място, за да огледат района над Сухото пристанище. Мястото е изоставено и буренясало.

Цанев си отдъхва, установявайки, че мястото не е било атакувано от иманяри. Докато още са там, близо до гроба откриват златни копчета, апликации, корубест костен идол, мъниста и погребален инвентар. Няколко от археолозите веднага започват да работят, а Цанев и директорът на музея се усамотяват с багериста, за да разберат какво точно е станало. Тогава Райчо разказва как започва да копае през миналата седмица.

Райчо копаел с траншеен багер изкоп с широчина 60 см и дълбочина 120 – 140 см, защото трябвало да се положи резервен силов електрически кабел, успоредно на трасето на стоманените стълбове за високо напрежение. Планът бил да разкопае траншеята, да се положи кабелът и да я зарие. Докато копаел обаче, кофата на багера разпечатва един от гробовете от халколитния некропол.

„Чух, че имаше удар по кофата от желязо – били думите на багериста. – Слязох да видя какво съм изкопал. Прибрах няколко по-едри парчета и ги сложих в торбата, в която нося храната си. Занесох ги вкъщи, за да ги предам на Златарски. Знам, че той разбира от това, а и имах договорка с него при такива случаи да му се обаждам и да му предавам намереното. Той се забави два дни и когато е отишъл с аптекаря, съпругата ми му ги е дала. Аз бях на работа.“

Цанко Цанев пита багериста Райко кога е разбрал, че предметите са златни и  потресаващият отговор е:

Цанко Цанев пита багериста Райко кога е разбрал, че предметите са златни и потресаващият отговор е: „Сега“.

„Историята е много по-интересна“, разказва през смях Цанев.

Какво още разкрива багеристът, четете  ТУК.

Златната маска е открита в гроб 31.

Златната маска е открита в гроб 31.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *