НОВИНИ

Почина дългогодишният настоятел на Българската екзархия в Цариград

След тежко боледуване от коронавирус в истанбулска болница на 93-годишна възраст e починал дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Цариград Димитър Михайлов Атанасов, съобщи православният сайт “Двери”.

Той е роден в града край Босфора на 8 ноември 1928 г. в семейството на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана (днес Перикопи в Гърция). Родителите му напускат родното си място, след като през август 1903 г. Прекопана е била изгорена от турците заради дейното участие на населението в Илинденското въстание.

Димитър завършва българското училище в Цариград, след което продължава образованието си в Австрия. Още от дете той е деен член на българската общност, пее в църковния хор, което с любов и усърдие правеше допреди няколко години.

След завършването на университета в австрийския град Грац Димитър се жени за австрийката Доротея, с която живеят заедно повече от шест десетилетия. Димитър Атанасов е представител на германски фирми за продажба на автомобили. Това му е създава добро положение не само сред българската общност, но и в турското общество. Свободно говори няколко езика, той помага за междуетническите и международните контакти на нашата общност. Със съпругата си общува основно на немски език, но тя научава църковнославянските текстове на литургийните песнопения и също пее в църковния хор.

От десетилетия Димитър Атанасов е член на настоятелството на българската общност, която през последните години отново носи названието „Българска екзархия“, определено ѝ от турската дирекция на вероизповеданията. Също така той поддържа е отлични отношения с Вселенската патриаршия, личен приятел на Светейшия патр. Вартоломей, който го удостои с почетната титла „архонт“. Заедно с това беше и официален представител на Българската православна църква – Българска патриаршия пред Фенер.

За неговия принос за поддържане на българското самосъзнание и на църковната дейност сред сънародниците ни в Турция той е награден от президента Плевнелиев с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *