НОВИНИ

Мъжът на убитата журналистка Виктория Маринова продаде бизнеса си на „Виваком“: Държавата ни посочи ясно, че място за малките няма

„Бездействието на държавата доведе до задушаването на малките оператори“. Това обяви собственикът на Нетуоркс и TVN, който ги продаде на „Виваком“. Той гарантира, че условията и услугите на клиентите ще останат непроменени, пише „Дунов мост“.

Нетуоркс-България е повече от 20 години на пазара на телекомуникационните услуги. Покритието на мрежата му достига до домовете на десетки хиляди семейства в повече от 70 населени места в Северна България. От близо две години Нетуоркс e coбcтвeниĸ и на дocтaвчиĸa Oнлaйн Диpeĸт, които предлага услугите си в София. Освен интернет и телевизия дейността и включва редица дейности за частни и бизнес клиенти като видеонаблюдение, ĸoмпютъpeн и ИT cepвиз, облачни пространства и други.

„През последните 5 години имаше много предложения от различни места. Това не е най-доброто от гледна точка на пари, но е най-доброто от гледна точка на бъдещето на Нетуоркс – инвеститорът е стратегически. Той купува компанията, за да я развива и най-вече за да използва опитът и ноу-хау на Нетуоркс, а не просто да я окрупни и препродаде“, казва Максимов, цитиран от TVN

„За разлика от всички „крупни бизнесмени“, аз няма да изнеса печалбата в чуждестранна или офшорна фирма, където данъкът е 0%, за да избегна плащането на данъци.

Бъдещето на малките телекоми беше решено още през 2014 година, когато българската държава, в лицето на ДНСК, пък и българският потребител решиха, че нямат нужда от малките телекоми.

Това стана, когато се започнаха акции по рязането на кабелите на телекомите без да им бъде даден нужният шанс, без да им бъде подадена ръка (тук уточнявам, че имаше известни опити от страна на законодателя, но за съжаление изпълнителната власт предпочете спокойно да унищожи инфраструктура за милиони). Решението мина и през бездействието на държавата, в лицето на КЗК и МК, да изработят прозрачни и правила за определяне на справедливи такси за телевизионни права. Съвсем нормално доведе до задушаването на малките оператори с ненормално и несъразмерно високи такси за права от страна на разпространителите на големи телевизии. И не казвам, че вината е в тях – те правят съдържание и си искат парите. Вината си е на бездействащата администрация. Решението да бъдат затворени малките телекоми премина и през услужливото бездействие на институциите по злоупотребата с господстващо положение от страна на големите телекоми – всички помните „бънделирането“ на услуги, в което се подбиваха безмилостно цените, а КЗК така и не намери време да се произнесе.

Тук, обаче, за разлика от другите случаи, е редно да засвидетелствам своята благодарност към българските потребители, които въпреки грозно ниските цени, те не се подлъгаха и бяха лоялни към нас! Благодаря за което. Не на последно място можем да посочим и прочутата наредба Н-18, която тормозеше бизнеса в продължение на месеци. Та виждате ли – всички тези действия и бездействия от страна на държавата и българският потребител ясно посочиха на малките телекоми, че място за тях вече няма. Бъдещето е на големите корпорации и разпределеният пазар без реална конкуренция“, каза той в интервю за ТВН.

Кадър БТВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *