НОВИНИ

НОВА РОКАДА: Георги Костов изхвърча от митниците

Поредна рокада по върха на държавата – Павел Тонев е новият директор на Агенция „Митници“, съобщи служебният финансов министър Асен Василев при представянето на екипа си. Досегашният директор на „Митници“ Георги Костов, бивш главен секретар на МВР, е освободен от поста.

Мотивите на финансовия министър са ниски стандарти на качеството на работа.

„Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти.

Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, заяви Асен Василев.

Служебният финансов министър изтъкна, че Павел Тонев има над 20-годишен опит в Агенция „Митници“.

„Той е магистър по икономика и магистър по право. Преминал е през всички нива, включително е бил директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив и в един момент от неговата кариера е бил и директор на Агенция „Митници“, посочи Василев.

Тонев бе директор на Агенция „Митници“ и през 2013 г. по времето на кабинета „Орешарски“.

Това е второто ключово уволнение за тази сутрин, след като с неприсъствено решение на Министерски съвет бе освободена директорката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Обяснението на служебния финансов министър бе, че Димитрова е отстранена за системно несправяне със задълженията от 2017 до 2020 г. При над 4,29 млрд. лв. събраните са едва 2,25 млрд.

Има и непотвърждаване на ревизионните актове на НАП, което говори за ниско качество на работата в агенцията. Финансовият министър цитира, че само 65% са били потвърдени по всички инстанция, останалите – не.

Освен това служебният министър на финансите посочи, че Върховният административен съд е потвърдил, че НАП е проявил неправомерно бездействие за защита на личните данни по време на хакерската атака, при която бяха източени имена и адреси на милиони български граждани.

Кадровите промени обаче започнаха още часове, след като служебният кабинет положи клетва. Вътрешният министър Бойко Рашков освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев, а вчера махна и ръководителя на дирекция „Инспекторат“ във вътрешното ведомство Николай Гешев.

Служебният министър на икономиката Кирил Вълчев пък сложи начело на Българската агенция за инвестиции бившия вече зам.-министър на икономиката Стамен Янев на мястото на Десислава Трифонова. Рокадата предизвика бурен скандал, след като уволнената шефка обвини наследника си, че „нахлул в кабинета й като мутра“. По думите на Трифонова в заповедта за освобождаването й липсвали мотиви, предупреждение или предизвестие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *