СВОБОДНО ВРЕМЕ

Защо богатите винаги слагат покривка на масата?

Помните ли как преди имаше покривка винаги на масата? На практика това потъна в забрава. Дори възрастните хора често предпочитат подложки, които се почистват лесно, или декори, които изглеждат по-спретнати. По-младото поколение е напълно объркано: защо се нуждаем от покривка , ако при най-малкото изцапване тя трябва да бъде напълно премахната . И аз така си мислех, докато не отидох на село да посетя роднините си.

Оказва се, че ролята на покривката на масата не се ограничава само до предпазване на мебелите от замърсяване. Има и естетически компонент, но и той не доминира. Искате ли да знаете какво са мислили нашите предци за покривката? За мен беше много интересно да разбера, затова споделям с вас!

Защо трябва да покривате масата с покривка

Гладък живот

Преди хората вярваха, че покривка на масата обещава безпроблемен живот. Гладко на масата – гладко в бизнеса. Непокритите кухненски мебели се считаха не само за признак на бедност, но и за ясна индикация, че домакинята е недодялана. Затова момичета и жени се стараеха да поддържат покривката чиста и добре изглеждаща

Бързи гости

Когато домакините чакали гости, след като положили щедра маса, те сядали и играеха с ръба на покривката. Жените вярвали, че по този начин приканват хората, които трябва да се появят. Казват, че гостите наистина се появиха на прага веднага!

Събирам пари

Смятало се е, че маса, без покривка, води семейството до липса на пари. Ето защо собствениците често поставят сметки под покривката. Както се досещате, колкото по-висока е деноминацията на сметката, толкова по-богато е семейството и толкова повече пари трябва да им донесе бъдещето.

Божи дар

Дори сега мнозина вярват, че храната е дар от Бог, а преди всички бяха убедени в това. Всяко хранене беше един вид ритуал. Възможно ли е да сложим Божия дар на непокрита маса? Разбира се, че не. Нещо повече, те се опитаха да изберат най-качествената и красива покривка, за да благодарят на Всевишния за още един подарък.

Без битки

Нашите предци са вярвали, че ленената покривка, която ще спаси от разногласия в семейството. Затова всеки се опита да избере нещо от този материал. Ефективно или не, мисленето и възприятието на хората определено били положителни след такъв избор.

Скрий ножа

Не мислете за нищо лошо – собствениците няма да режат никого. Факт е, че гостито не винаги е било приятно. И поверието било, че ако сложите нож под покривката, гостите ще са сити и ще се приберат по-бързо вкъщи. Ето защо, ако понякога ви се налага да се срещате с хора у дома, с които не бихте искали да прекарвате много време, опитайте метода на нашите предци.

Подарък от любим човек

Смятало се, че покривка може да се подарява само от близък човек, роднина. В крайна сметка това е символ на финансово благосъстояние и здравословна атмосфера в семейството. Непознат с лоши намерения може да наруши тази идилия. Младите момичета вярваха, че ако занесат покривката от родителския дом в ново семейство, животът със съпруга й и неговите роднини ще върви гладко. Забележка за булките!

Сега знаете защо имате нужда от покривка на масата . Разбира се, човек може да вярва в това или да не вярва, но не само нашите предци са влагали специално значение в покривката. Между другото, има много начини да се впише красиво покривка в интериора . А с какво е покрита вашата маса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *