СВОБОДНО ВРЕМЕ

Педиатърът д-р Радева разплака ОбС с емоционално изказване, спечели битката за паметта на съпруга си

В Морската градина на Бургас ще бъде изграден скулптурна композиция в почит на уважавания хирург д-р Живко Радев, реши току-що Общинският съвет. Той бе началник на Хирургичното отделение в МБАЛ „Маджуров“. Определян бе за истинско светило в медицината, човек, който бе отдаден на професията си. Д-р Радев почина след кратко боледуване от ковид 19 през декември.

Съпругата му – д-р Златина Радева, която е един от най-добрите бургаски педиатри, искаше да почете паметта му и предложи с дарения да се изгради композиция в Приморски парк. Поиска само разрешение от Общинския съвет, което изненадващо не получи преди месец, като изтъкнати й бяха административни пречки. Сред най-сериозните критици бе общинският съветник от „Демократична България“ Иво Баев, който подчерта, че уважава делото на д-р Радев, но „мястото на надгробните паметници е в гробищния парк“.

Днес борбената му съпруга д-р Златина Радева застана пред Общинския съвет в най-емоционалния момент за последните няколко години. Показа и подписка – на над 4 500 бургазлии, които застават зад тази идея.

Общинският съветник Веселин Пренеров отбеляза, че хирургът д-р Живко Радев е един от най-талантливите и всеотдайни лекари, работили някога в Бургас. Тук са 4500 имена на бургазлии и българи. Това са хора, разбрали, че животът е такъв, какъвто ние го направим. И ако нямаме своята любов и забравим своите дребни страсти, тогава наистина ще сме човеци. За какво става въпрос колеги? За втори път гледаме нещо, което вече трябваше да сме го забравили. Три комисии отново минаха. Пълно единодушие, само един „въздържал се, каза от трибуната на ОбС Пренеров.

Чувствам се леко неловко, защото това решение трябваше да бъде взето на предходната сесия. Не трябваше да се стига до този момент. Има над 4 хил.депозирани подписа, можеше да бъдат два пъти повече. Мисля, че с това решение ще направим голям реверанс към всички лекари, които загинаха в битката с невидимия враг. Това, което направи д-р Радев беше граничещо с подвиг. Той осъзнаваше огромния риск, но хуманността и човеколюбието в него надделя и за мен е прекрасно, че той работи в Бургас, защото създаде прекрасна школа“,  каза от своя страна кметът Димитър Николов.

Кметът Димитър Николов поздрави д-р Радева след успешното гласуване в ОбС

„Моето верую е, че ако спасиш човешки живот само един, си струва, че си живял. Д-р Радев беше отдаден на професията си, спасил е стотици, може би хиляди. Той е човек, който символизира талантът на лекарската професия и заслужава тази почит. Нека този монумент да символизира благодарността на бургазлии към докторската професия“, заяви от своя страна Йордан Георгиев от БСП.

Предложението за изграждане скулптурата бе подкрепено от 39 общински съветници. Само двама гласуваха „въздържал се“ – Иво Баев и Даниела Божинова от „Демократична България“. След вота, в кулоарите на Общинския съвет, Божинова обясни на д-р Радева, че е гласувала по този начин, защото това й било първа сесия и нямала достатъчно информация.

Композицията ще бъде обособена в най-северната част на Морската градина, където ще бъде обособена зона за ситуиране на монументални елементи в почит към лекарската професия. Скулптурата ще е висока 2,5 метра, ще се вписва по естествен начин в градската среда, а в сърцевината й ще бъде вградена плоча в памет на д-р Живко Радев.

Д-р Златина Радева с хората, които й помогнаха изключително в тази битка – общинският съветник Веселин Пренеров и главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *