НОВИНИ

Опасност дебне българите на Албиона. Уседналост до 30 юни, или: Вън!

Голяма опасност за българите в Англия след 30 юни. Гражданите на ЕС, които не успеят да си осигурят статут на уседналост в Обединеното кралство до 30 юни, могат незабавно да загубят право на достъп до безплатно неспешно здравеопазване, въпреки обещанието на британското правителство да проявява максимално разбиране за подадените по-късно молби, съобщи вестник „Гардиън“.

Все още има доста неясноти в много области по отношение на това какво точно се случва с европейските граждани, които не получат статут до определения краен срок 30 юни.

Няма и ясен отговор от Министерството на вътрешните работи дали работодателите са застрашени от наказателни мерки, ако след срока вземат на работа граждани от Евросъюза, които не са кандидатствали за статут на уседналост.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че „е сигурен, че законът ще бъде крайно снизходителен към всеки, който се озове в затруднено положение“.

Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление посочва в писмени отговори на повдигнати въпроси, че онези, които не са си осигурили статут, няма да имат повече право на помощи за бездомни.

„Гардиън“ пише, че говорител на Министерството на вътрешните работи е уточнил, че правата на всеки, който е подал документи до 30 юни, но още няма отговор, ще бъдат защитени, докато не бъде взето решение по заявлението.

В момента има забавяне в обработването на документите и около 300 000 европейци очакват отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *