НОВИНИ

„Демократична България“ след акцията на Гешев: Призоваваме за масов протест всички тази вечер

От „Демократична България“ днес стягат протест за тази вечер от 19 часа пред Съдебната палата в столицата и призовават всички, които искат да защитят демокрацията у нас, да се присъединят към инициативата.

Причината е протичащата в момента широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията. Версията на прокуратурата е, че се води дело срещу един високопоставен полицай, който е контактувал с Васил Божков по линия на търговията с антики, пише mediapool.bg.

“Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване“, коментира Христо Иванов

Той направи паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец и сегашното нахлуване в МВР, която бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването.

“Моментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов.

Атанас Атанасов направи паралел със събитията от 2015-та година, когато в парламента са постъпили първите сигнали за аферата “Червей“. Разплитането на аферата доведе до осъждането на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева за незаконно разрешаване на специални разузнавателни средства.

Тогава Атанасов бе председател на вътрешната комисия в Народното събрание и започна проверка на службите и насрочи заседание, за да бъдат изслушани всички замесени в аферата.

„Предния ден всички замесени бяха извикани в следствието и накарани да подписват декларации, че всичко е следствена тайна. Явно и сега целта е същата – да им се затвори устата. Но нас няма да ни спрат. Ние ще се борим докрай за разплитане на този модел, чрез който Борисовата държава държеше своята власт“, декларира лидерът на ДСБ.

Той обясни, че след изборите на 11 юли в новия парламент “Демократична България“ ще предложи свикване на анкетна комисия за проверка на подслушването.

Хрисо Иванов допълни, че прокуратурата се опитва да “маскира действията си като акция срещу Черепа (Васил Божков)“.

“Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете“, призова Христо Иванов.

Той допълни: “Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве“.

“Само масов публичен протест ще сложи тези хора по местата им. Трябва да подкрепите демокрацията. Крайно време е да бъдат ометени“, допълни Атанасов.

снимка Булфото
Източник-петел.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *