НОВИНИ

Тъща на първа линия и какво още се случва в Александровска болница

През пролетта на миналата година, когато Александровска болница, както и всички ковид-болници, събираше дарения за респиратори и защитни облекла, работещите на първа линия медици са били изхранвани от фирмата на тъщата на тогавашния директор на болницата проф. д-р Костадин Ангелов (след това здравен министър и депутат от ГЕРБ).

Плащани са по 8000 – 8500 лв. на седмица за кетъринг два пъти дневно. Това се е случило по договор с едноличния търговец, регистриран на името на майката на съпругата на Ангелов – „Левски Спринт – Мариана Динекова“. Фирмата притежава ресторант до столичния стадион „Герена“, показват документи, изпратени до „Капитал“ от болницата. Едноличният търговец не е подавал документи в Търговския регистър от 2009 г., за да се знае актуалното му състояние.

Изборът на „Левски Спринт – Мариана Динекова“ за доставчик не е станало с конкурс или търг, тъй като договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза „Направи добро – Александровска“, учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов и заместник-директора на болницата Мария Куманова. Самият договор е подписан от заместник-директора на болницата. Копието от него, с което „Капитал“ разполага, е на обща стойност 25 хил. лв., като става дума за изхранване на 50 медици.

Допълнителна подробност е, че проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат.

Според годишния отчет за 2019 г. фондация „Направи добро – Александровска“ е събрала 63 хил. лв. от дарения, при 80 хил. лв. предишната година.

Договорът за доставка на кетъринг с частната фирма е подписан с фондацията, която е юридическо лице с нестопанска цел, не разходва публични средства и по тази причина в случая не може да става въпрос за конфликт на интереси, казват специалисти в материята. Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата. Така се оказва, че на практика има напълно законен механизъм, по който един директор на държавна болница може да сключи договор с тъща си, макар и опосредствано, като просто съвместява различни длъжности.

Проф. Ангелов обяснява ситуацията така: „В началото на възникването на ковид епидемията през пролетта на 2020 Александровска трябваше за 24 часа да направи инфекциозна структура, въпреки че за болницата такава дейност е неприсъща, съгласно разрешението за дейност. Трябваше бързо да се изгради, оборудва и обезпечи структурата по отношение на медикаменти, консумативи и хора. Всичко това се случваше при почти затворена държава и много неизвестности. Бързо и спешно трябваше да бъдат осигурени неприсъщи за болницата медицински консумативи, лични предпазни средства и медикаменти. Заради това мобилизирах всичките си контакти – лични и професионални, които да помогнат на болницата кой с каквото може.“

Източник-Capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *