НОВИНИ

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

„От днес започвам да смятам нов индекс – индексът на позора“. Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ на данните за разпространението на вируса в страната.

Думите му коментират реакциите на хората към казаното от проф. Венцислав Мутафчийски в интервюто му пред Миролюба Бенатова миналата година. Тогава председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод разпространението на коронавируса в България каза: „Очаквам да измрат много хора, яко да измрат“. Тези думи предизвикаха силна обществена реакция в обшеството.

За някои граждани думите бяха извадени от контекст, появиха се мнения, че обществото ще се уплаши. Но за други това бе предупреждение за заплахата, пред която е изправено обществото.

„Понеже много се приказва как щабът бил плашел хората, от днес започвам да смятам нов индекс – индексът на позора. В знаменателя на този индекс стой броят на смъртните случаи на 01.06.2020, – 144. Тогава горе долу беше дадено предупреждението, че смъртността ще скочи, ако се промени обхватът на мерките. В числителя на индекса е броят на смъртните случаи до съответния ден. Днес са 17792.

Стойността на индекса на позора е
S = 17792/144 = 123.55

Тоест, откакто бе отправено предупреждението, броят на смъртните случаи е скочил 123.55 пъти“, изчисли математикът.

Витанов назова и хората, за които е позорът. Според него това са тези, които „ореваха Вселената, когато ген. Мутафчийски каза нещо на Бенатова.“

За математика това число трябва да тежи на тяхната съвест. „Нечувано е да пращаш собствения си народ на смърт. Нечувано е да се опитваш да изкарваш виновни тези, които са предупредили за идващата висока смъртност и са били публично оплюти с голям размах“, завършва публикацията си Витанов.

Неговия анализ и целия текст на мнението му, изразено в страницата му във Фейсбук, може да видите тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *