НОВИНИ

Министър Кацаров пенсионира проф. Кантарджиев

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров е пенсионирал най-колоритния член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса – проф. Тодор Кантарджиев, от поста на директор на Национален център по заразни и паразитни болести. Новината потвърдиха пред „Марица“ източници от ведомството. Мотивите са навършване на пенсионна възраст. На негово място ще застане проф. Ива Христова, която досега му беше заместник.

Специалистът отдаде 33 години от живота си на Центъра, като се изкачва от най-ниското стъпало до директорския пост. Колегите му го уважават изключително много. Кълнат се, че това е невероятен ерудит и единственият човек, който може да разкаже историята на всяко кътче.

Центърът пое първите удари на пандемията от коронавирус. Там функционираше първата лаборатория, която правеше тестове.

Центърът има изключително важна роля в превенцията на болести и епидемии, като специалистите му бдят денонощно за спин, чума, холера, ебола и какви ли още не опасни зарази.

Проф. Кантарджиев се беше превърнал в любимец на народа с атрактивните си участия в брифингите на НОЩ. Интересното е, че той дълго време беше скрит от редовните

Визитка

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. – Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. придобива специалност Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

Доктор по медицина е от 1991 с дисертация на тема ”Имулнологични методи за диагностика на системната кандидоза”. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. на тема ”Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България”. Доцент е от 1995 г., а професор от 2009 г. В 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в Медицински университет София с дипломна работа “Мениджмънт на клинична микробиологична лаборатория”.

Специализации в чужбина:

1989 – Европейската Федерация на Микробиолозите – Берлин, Институт Роберт Кох, Германия;
1990 – Асоциация на Германските Миколози – Фрайбург, Германия;
1991 – Стипендия към Немската Асоциация за Академичен Обмен – Мюнстер, Германия;
1999 – Кралското общество – Абърдийн, Великобритания;
2001 – Кралското общество – Абърдийн, Великобритания;
Членство в професионални организации Председател на Българската Асоциация на Микробиолозите, Зам. Председател на Научно Дружество по Микробиология, Член на Управителния съвет на Европейската Конфедерация по Медицинска Микология, Член на Управителния съвет на Балканското дружество по Микробиология, Член на Микологичните Дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското Дружество по Микробиология, Член на Европейското Дружество по Клинична микробиология и Заразни болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *