НОВИНИ

След зверския сблъсък до Кадиево: Почернен баща готви от Франция протест пред съда

Тежка катастрофа с две жертви до пловдивското село Кадиево потресе цяла България преди 7 месеца. Загинаха две момчета – 16-годишният Тодор Бараков и 17-годишният Васил Василев. С травматични увреждания бяха други двама младежи – Георги Недялков и Николай Лисков, част от компанията в колата.

Шофьорът на БМВ-то ковчег Петър Маринашки оцеля. Въпреки особената тежест на случая – двама загинали и двама ранени, шофиране с почти 100 км./ч под влияние на наркотици, той бе освободен с мярка „парична гаранция“ в размер на  от 2000 лева, отнеха му и книжката.

Родители и близки на загиналите момчета останаха недоволни от решението на съда, който го освободи под парична паранция, и настояха да бъде задържан. От Върховната касационна и Апелативна прокуратури взеха разследването под специален надзор. На 13 май прокуратурата повдигна обвинение на Маринашки за причиняване на смърт на две лица по непредпазливост.

Всички решения и събития оставиха безмълвен бащата на загиналия Тодор Бараков, единствено дете в семейството.

„Останах безмълвен! Неприемливо е на Петър Маринашки да му отнемат свидетелството за правоуправление, едва след като ангажирах медийното внимание, че управлява автомобил часове след катастрофата. Не е нормално, след като е установено, че е шофирал под въздействието на наркотик, той да е на свобода, срещу 2000 лева гаранция! Покрусен съм, защото очаквам справедливост и адекватно наказание за шофьора, който е причинил трагедията, а вместо това, той се разхожда свободно, срещу символична гаранция! Живея от дълго време в Париж и при подобно деяние във Франция, шофьорът няма да е на свобода, дори на етапа на досъдебното производство. И това не е само във Франция, а и във всяка друга цивилизована държава. Колко по-тежък от този може да е един случай – ПТП, причинено от шофьор, управлявал автомобил с наркотик в кръвта, блъснал автомобила със 100 км.ч в дърво, в резултат на което са загинали две момчета, а други две са ранени!Арогантен шофьор, който на следващия ден, след трагедията, отново е зад волана! Какво още трябва да има и да е направил Петър Маринашки, за да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение?“, запита почерненият баща Тодор Бараков.

Делото вече е в съдебна фаза и е насрочено за 09.30 часа на 22 юни. Час и половина по-рано същия ден бащата организира мирен протест пред съдебната палата под насдлов „Справедлива присъда за смъртта на Тошко и Виктор!“.  Протестът ще бъде организиран легитимно, по законовите изисквания, твърди той.

„Не ми остава нищо друго, освен отново да се обърна към медиите и широката общественост за помощ и подкрепа! Да задават въпроси и да търсят отговор дали този, който погуби детето ми, ще получи адекватна присъда, съответстваща на тежестта на извършеното от него деяние.

Считам, че всеки трябва да има активна позиция и да се бори за справедливост, водачите на МПС, които се дрогират и които причиняват смъртта на хиляди хора годишно по пътищата да не се чувстват безнаказани, а да понесат строгостта на закона в пълния й обем. Множеството смъртни случаи на пътя са изключително сериозен проблем, за справянето с който е нужна усилена работа на всички граждани и институции“, пише в социалните мрежи Тодор Бараков, който изгуби единственото си дете в зверската катастрофа на 11 ноември миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *