СВОБОДНО ВРЕМЕ

Десетокласници откриха 2 верни отговора в изпитния формат / СНИМКИ

Десетокласници откриха два верни варианта в избираемите отговори на затворени въпроси на националното външно оценяване днес.

Опирайки се на текст за четене с разбиране, свързан с тропическото растение маниока, те трябваше да изберат само един верен отговор.

Иван Мулетаров от 10. А клас в СУ „Паисий Хилендарски“ доста се колебал кое да посочи – че плодът съдържа много въглехидрати или, че храстът се отглежда далече от България. Накрая избрал въглехидратите, понеже изрично са споменати в текста. Но и другият отговор е верен по смисъл, щом според текста маниока се гледа в Африка и Южна Америка, разсъждава момчето.

И то, и съучениците му, излязоха от изпита силно озадачени. Тазгодишният випуск десетокласници е първият, който полага национално външно оценяване на финала на първи гимназиален етап, след като миналата година то бе отменено заради пандемията.

Форматът бе ясен предварително, но учениците очаквали повече въпроси, свързани с литература. Именно на подготовка върху изучаваните произведения наблягали и в училище. „Цяла година се готвихме по литература, все едно за половин матура, а изпитът беше почти изцяло с езикови задачи“, каза Иван. Въпреки това има усещането, че се е справил.

Връстниците му се люшкат между противоречиви оценки: от много лесно до много трудно, през „средна работа“.

Очаквах повече въпроси, свързани конкретно с това, което сме учили, а не с обща култура, коментира Ана-Мария от 10. А клас. Но и тя всичко си написала.

Както „Марица“ разказа многократно, политиката на МОН по отношение на националните изпитни формати е въпросите да не изискват механично възпроизвеждане на фактология, а да проверяват умения, свързани с четене с разбиране, функционална грамотност, извличане на информация, боравене с данни, анализ.

В деня преди изпита МОН припомни, че за 90 минути десетокласниците ще трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор, като ще има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. А изпитът ще включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Според разказите на десетокласниците, са работили в по-голямата част от изпитния вариант върху 3 текста. Първият от тях е за екзотичния плод маниока, който разказва къде се отглежда и как се готви. Тази информация трябвало да се извлече от текста, за да се отговори на въпросите към него.

Вторият пък бил за професията на преводачите и защо е важна тя, като в това задание бил застъпен елементът за аргументите.

Третият е откъс от изучавана творба – „Обесването на Васил Левски“. Освен няколко въпроса върху съдържанието, десетокласниците имали и задачата да напишат антитеза на дадено твърдение.

На някои не им стигнало полето, в което трябвало да препишат текст, поправяйки допуснатите грешки. На други задачи пък имало по 4 реда, при положение, че се изисква кратък отговор.

Учениците се чудят и как точно машина проверява електронно дали са отговорили правилно.

Утре е националното външно оценяване по желание по чужд език, в петък – задължителното НВО по математика.

Резултатите са в точки и не влияят върху успеха на учениците. Своеобразната матура се полага от всички, тъй като в 10. клас по новия закон вече се завършва първи гимназиален етап. Решаваща е обаче само за тези, които не искат да продължат повече да учат и ще останат с документа за тази степен. Важна е и за учениците от обединените училища, които искат да продължат, като с резултата от НВО ще участват в надпреварата в допълнителния прием в гимназиите след 10. клас. В цялата Пловдивска област обаче завършващите обединени училища нямат и стотина.

Снимки: Наташа Манева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *