НОВИНИ

Вижте в коя екогрупа попада колата ви за новите стикери / ТАБЛИЦА

От 12 юли при минаване на годишен технически преглед автомобилите вече ще се класират и в новите екогрупи, за които изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ говори от месеци. Тъй като те обаче не съвпадат с европейските стандарти, то можем само да предположим, в коя екогрупа ще попадне даден автомобил, спрямо Евро стандарта, който покрива, посочват от Съюза на българските автомобилисти. Причината – подходът към всеки автомобил ще бъде индивидуален, според стойностите, отчетени по време на проверката. Ето обаче един ориентир, изготвен от специалистите им.

Припомняме, че местните власти имат право с решение на Общинския съвет да спират влизането на старите и цапащи автомобили в определени зони на града. Това може да става и временно – в дните, когато замърсяването на въздуха е над нормата или сезонно.

От Съюза на българските автомобилисти отговарят на най-често задаваните въпроси покрай нововъведението.

Какви лични данни ще съдържа стикера и как ще бъдат защитени? 

На пръв поглед, новият стикер няма да предоставя много информация, от него ще може да бъде видяна само екогрупата, в която попада колата, регистрационния номер и датата на прегледа. Но стикерът е с чип, който съдържа много повече данни. Местната власт ще има достъп единствено до регистрационния номер и екогрупата. Чипът обаче ще съдържа и криптирана техническа информация за автомобила, до която достъп ще имат в МВР, пунктовете за ГТП и ИААА, допълват от Съюза на българските автомобилисти.

Ако продам колата си…? 

При продажба на автомобила, предишният собственик не бива да се притеснява, че ще бъде глобен, ако купувачът извърши нарушение. Тъй като чипът няма да съдържа никакви данни за собственика, а те ще се установяват по служебен ред, то при пререгистрация, в МВР ще фигурират данните на новия собственик.

В кои градски зони няма да се допускат автомобили? 

Кметовете на населените места ще могат да решават какъв да бъде териториалния обхват и броя на зоните, продължителността на ограниченията, и за автомобилите от кои екогрупите ще се отнасят. Това, което е ясно е, че територията на цяло населено място няма да се превръща в зона с ограничение.

Живея в малко населено място – нужен ли ми е стикер? 

Независимо къде живеете, със сигурност ще получите екостикера, при явяване за ГТП след средата на следващия месец. Ако пътувате до населени места, в които потенциално биха били въведени ограничения, би било добре да се сдобиете предварително с такъв стикер. Ако не – можете да изчакате до следващото явяване в пункт за ГТП.

Как ще се осъществява контрола в забранените зони? 

За нарушители ще се следи с камери, а ако такива бъдат установени – следват глоби. Но настоящите камери са „слепи“ за данните от чипа в екостикера. След монтирането на допълнителни устройства, те вече ще могат да следят както екостикерите, така и за пътни нарушения, за които ще се издава електронен фиш. Това на практика ще разшири и спектърът от нарушения, за които се налага електронния фиш – не само за превишена скорост и липсваща застраховка „Гражданска отговорност“.

Ще поскъпне ли годишния технически преглед? 

Цената на ГТП се зависи изцяло от пазара и всеки пункт сам определя тарифата си. Потенциалната възможност от поскъпване идва от по-високата цена на стикера – вече с чип. От друга страна допълнителната проверка ще изисква повече работа и време на служителите. На трето място идва и изискването от януари 2022 г. уредите в техническите пунктове да бъде свързани с електронната система на ИААА. Данните ще бъдат криптирани, а институцията ще връща потвърждение дали са покрити изискванията и в коя екогрупа попада превозното средство.

Наскоро преминах през ГТП, как да получа стикер? 

Ако предстои да преминете през ГТП едва през 2022 г., то може да получите екостикер в пункт за ГТП, след като бъде извършена само проверката за замърсяване.

Снимка от Наташа Манева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *