НОВИНИ

Популярни банки у нас спират да приемат депозити, обявиха и нови такси!

Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити на граждани. Освен това въвеждат и такса в размер на 0,7% за съхранение на пари на граждани в размер над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки. След като Бaнкa ДCK и „Уникpeдит Бyлбaнк“ обявиха, че няма да откриват нови депозити на граждани, към тях се присъедини и „Пощенска банка“, предава „Труд“.

От 2 юни лихвите по съществуващите досега срочни депозити и разплащателни сметки на граждани в „Пощенска банка“ са нулеви. А от 3 август 2021 г. банката ще преустанови предлагането на стандартни срочни депозити на граждани – както в офисите си, така и онлайн.

От 31 юли „Пощенска банка“ въвежда и месечна такса за съхранение на суми над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани.

Таксата е в размер на 0,7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 хил. лв.

При изчисляването на наличните пари на всеки клиент ще се взимат предвид средствата във всички спестовни и разплащателни сметки, но не и парите по съществуващите депозити. Няма да се плаща такса за парите по детски сметки.

„Уникpeдит Бyлбaнк“ прекратява предлагането на стандартни срочни депозити на граждани още от 7 юли 2021 г.

Това се отнася както за офисите на банката, така и за онлайн каналите за предлагане на услуги на клиенти.

Също от 7 юли „Уникpeдит Бyлбaнк“ въвежда и такса за съхранение на пари на граждани. Таксата ще бъде със същия размер като тази на „Пощенска банка“ – 0,7% на годишна база за превишението над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани.

Ако средствата са в друга валута, за определяне на размера на таксата ще се взима предвид тяхната левова стойност. Такса няма да се плаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на промяната по отношение на спестяванията на домакинствата беше дадено още в началото на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на граждани.

На сайта на банката е посочено, че това е временно, но докога ще продължи никой не може да каже, защото зависи от пазара и желанието на хората и фирмите да спестяват.

Бaнкa ДCK първа въведе още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото дневно салдо по всички сметки на един гражданин надвишава 400 хил. лв. В размера на наличните пари не влизат сумите по вече откритите депозити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *